Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragédie ve Vysokých Tatrách: Pod lavinou zahynul horolezec

Vysoké Tatry
Vysoké Tatry
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Lavina ve Vysokých Tatrách dnes strhla jednoho ze dvou horolezců, kteří lezli v horském žlabu. Zranění nepřežil, informovala slovenská Horská záchranná služba (HZS). Šlo o muže ze Slovenska.

Neštěstí se stalo v oblasti Bielovodské doliny. Lavina zasypala jednoho z horolezců, druhý, rovněž Slovák, uvázl v náročném terénu asi 100 metrů pod vrcholem Veľkého Mlynárova žlabu. Svého kamaráda neviděl, na volání nereagoval.

Na místo přiletěl vrtulník se psem vycvičeným pro pátrání v lavinách, další skupina záchranářů na místo vyrazila po zemi. Horolezce se podařilo hned najít, byl částečně zasypaný lavinou. Byl ale mrtvý.

Podle zástupců horské služby šlo o jejich dlouholetého kolegu, obětavého záchranáře. Pro jeho kamaráda se musel vypravit vrtulník z polské strany hor, protože kvůli silnému větru ho ze strany slovenské Bielovodské doliny nebylo možné vyprostit.

Témata:  Vysoké Tatry laviny Slovensko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy