Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Během prvního týdne ramadánu zahynulo v Sýrii 224 civilistů

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Ačkoli je právě doba ramdánu, v Sýrii se tvrdě bojuje a umírají civilisté. Během prvního týdne postního měsíce zahynulo nejméně 224 lidí.

Většina se stala oběťmi bombardování, které měly na svědomí syrská či ruská letadla, uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR).

Nejméně 148 civilistů, včetně 50 dětí a 15 žen, bylo mezi 6. a 12. červnem zabito, když do oblastí, kde žijí, vrtulníky shodily takzvané barelové bomby, tedy sudy naplněné trhavinou, naftou a kusy kovu. Nejméně 12 osob usmrtili při ostřelování bojovníci IS. Nejméně jednoho muže islamisté ve stejném období sťali.

Bilance zahrnuje i oběti leteckých úderů na tržiště v severosyrském městě Idlib, kde v neděli přišlo o život nejméně 40 civilistů.

"Odsuzujeme mezinárodní společenství za to, že pokračuje v děsivém mlčení ohledně zločinů páchaných proti syrskému lidu," uvedla SOHR.

Témata:  Sýrie ramadán

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy