Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká vojačka utrpěla při výcviku v Litvě zranění

Česká armáda
Česká armáda
Foto: Army.cz

V Litvě se v pondělí při výcviku zranila česká vojačka. Po ošetření už opět plní standardní úkoly, sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Příčiny incidentu armáda vyšetřuje.

Vojačka, narozená v roce 1990, podle místních médií utrpěla lehká zranění nohy a rukou při hodu ručním granátem, který vybuchl ve vzduchu. Po ošetření v nemocnici v Kaunasu se následující den vrátila ke své jednotce.

Severoatlantická aliance (NATO) vyslala posílené jednotky do Pobaltí a Polska kvůli obavám východních členů aliance z přístupu Ruska. V každém státu působí uskupení složené z jednotek různých aliančních zemí. Česká armáda se v Pobaltí účastní tzv. předsunuté alianční přítomnosti.

V mnohonárodním uskupení, demonstrujícím odhodlání hájit východní křídlo NATO, je Česko zastoupené 55 vojáky v Lotyšsku a 230 vojáky v Litvě. Ve druhé polovině roku budou Češi navíc střežit vzdušný prostor Pobaltí se stíhacími letouny Gripen.

Témata:  Armáda České Republiky Litva NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy