Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madurova zdržovací taktika: Opoziční petici kvůli údajnému podvodu s podpisy dá k soudu

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro tvrdí, že při shromažďování podpisů, jimiž chce opozice vyvolat referendum o jeho odvolání, došlo k podvodu. Obrátí se proto na nejvyšší soud.

Prezidentovi odpůrci předložili před více než měsícem volební radě téměř dva miliony podpisů, což je desetinásobek počtu, který je v této fázi potřeba k zahájení celého procesu vedoucího k samotnému referendu. Úředníci však přes půl milionu podpisů odmítli uznat. Některé z nich podle vlády patřily mrtvým lidem, další měly jiné chyby.

Právě těchto 600 tisíc podpisů má nyní řešit soud, ačkoli by i bez nich byl počet pro spuštění plebiscitu dostatečný. "Obrátíme se na nejvyšší soud, abychom oznámili toto provinění proti ústavě," řekl podle agentury AFP Madurův zmocněnec pro věci referenda Jorge Rodríguez.

Opozice tvrdí, že jde o další součást Madurovy zdržovací taktiky a obává se, že prezidentovi nakloněný soud může věc posuzovat velmi dlouho.

Vláda má k odkládání referenda dobrý důvod. Pokud se hlasování uskuteční až po 10. lednu a Maduro bude odvolán, nahradí ho do konce jeho mandátu, který má vypršet v roce 2019, viceprezident Aristóbulo Istúriz. Stihne-li se plebiscit dříve, musejí se konat nové prezidentské volby, v nichž by v současnosti velmi nepopulární vedení země patrně nemělo velkou šanci.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy