Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristický útok na Novém Zélandu: Při střelbě ve dvou mešitách zahynuly desítky lidí!

Teroristický útok v Christchurch
Teroristický útok v Christchurch
Foto: ČTK/Profimedia

Při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch dnes zemřelo 49 lidí. Dalších 48 postřelených ošetřují v nemocnici. Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová uvedla, že jde o jeden z nejtemnějších dnů její země. Místní policie v souvislosti s útoky zadržela tři muže a jednu ženu, jeden ze zadržených je Australan. Podle policistů šlo zřejmě o dobře organizovanou akci a zadržení měli v autech připravené výbušniny. Policie motiv činu zjišťuje a vyzvala všechny mešity v zemi, aby zavřely. Úřady zvýšily stupeň bezpečnostní hrozby v zemi z "nízkého" na "vysoký".

Australský premiér Scott Morrison informoval, že jedním ze zadržených je občan Austrálie. Označil ho za "pravicového extremistu, násilnického teroristu". Podle médií se jmenuje Brenton Tarrant a pochází z města Grafton ve státě Nový Jižní Wales.

I condemn the violent, extremist, right-wing terrorist attack that has stolen the lives of so many innocent New Zealanders as they went about their peaceful practice of worship at their mosques in Christchurch today.

— Scott Morrison (@ScottMorrisonMP) 15. března 2019

Střílelo se v mešitách Al Noor a Linwood v centrální části téměř čtyřsettisícového města. Obě mešity jsou od sebe vzdáleny více než čtyři kilometry. Jeden ze střelců si čin nahrával a před střelbou zveřejnil dlouhé prohlášení vysvětlující jeho motivaci, uvedl deník.

Podle jednoho ze svědků bylo slyšet nejméně 50 výstřelů. Jiný muž, který byl přímo v jedné z mešit, místní televizi řekl, že střelec přišel dovnitř hlavním vchodem v době modlitby. Když rozpoutal střelbu, lidé začali v panice prchat. Celé krveprolití trvalo podle tohoto svědka několik minut.

Policejní komisař Mike Bush médiím řekl, že jeho podřízení řeší "bezprecedentní situaci". Policie sice nemá informace o dalších možných pachatelích, riziko však nelze vyloučit. Lidé by se podle Bushe v žádném případě neměli zatím vydávat do mešit.

The person who has committed this violent act has no place here. To those in Christchurch; I encourage you to stay inside and follow the instructions of @nzpolice. The Police Commissioner will be making a public statement at 5pm. I will update everyone again later this evening.

— Jacinda Ardern (@jacindaardern) 15. března 2019

"Mnoho z těch, kteří byli střelbou zasaženi, mohou být migranti, mohou to být i uprchlíci. Vybrali si Nový Zéland jako svůj nový domov a je to jejich domov. Jsou jedněmi z nás. Člověk, který na nás spáchal toto násilí, mezi nás nepatří," prohlásila premiérka Ardernová, která je na cestě z metropole Wellingtonu do Christchurche ležícího na druhém, Jižním ostrově.

"Nejsme jen spojenci, nejsme jen partneři, jsme rodina. (...) Truchlíme, jsme v šoku, jsme zděšení, jsme pobouření," uvedl australský premiér Morrison. Jeho země útok teroristy, který ukradl tolik životů, odsuzuje.

Do jedné z mešit měli namířeno i členové bangladéšského národního kriketového týmu, kteří jsou na Novém Zélandu kvůli sérii mezinárodních zápasů. Jejich plánované další utkání s domácí reprezentací bylo kvůli tragédii zrušeno.

Témata:  teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019) terorismus Nový Zéland Jacinda Ardernová muslimové Breaking News

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy