Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odklad brexitu? Merkelová souhlasí, má ale podmínku

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín je připravený podpořit britskou žádost o krátký odklad odchodu Británie z Evropské unie, pokud britský parlament podpoří brexitovou dohodu, kterou mu předloží premiérka Theresa Mayová. Prohlásila to dnes v německém Spolkovém sněmu před summitem EU v Bruselu německá kancléřka Angela Merkelová.

"Myslím, že můžeme říct, že jako Německo té žádosti můžeme vyhovět," prohlásila kancléřka. "Můžeme o tomto přání diskutovat příští týden, pokud tu budeme mít pozitivní hlasování o exitové dohodě v britském parlamentu," citovala šéfku německé vlády agentura Reuters.

Kanzlerin #Merkel bei der #Regierungserklärung vor dem Europäischen Rat: Die Tür der zukünftigen Zusammenarbeit mit Großbritannien in Freundschaft und zum gegenseitigen Nutzen steht von Seiten Deutschlands weit offen. #EUCO #Brexit pic.twitter.com/PdTyquXFea

— Steffen Seibert (@RegSprecher) 21. března 2019

Pokud má být prodloužen proces odchodu Británie z EU na základě článku 50 lisabonské smlouvy o fungování EU, bude to vyžadovat jednomyslný souhlas všech členských zemí. Dosud je brexit plánovaný na 29. březen, ale Mayová požádala o jeho odklad do 30. června.

Merkelová dnes ale varovala, že oddálení termínu brexitu na 30. červen by bylo komplikované kvůli otázce, zda se mají Britové zúčastnit květnových voleb do Evropského parlamentu.

Merkelová dnes podle agentury DPA připustila i možnost konání mimořádného summitu EU, pokud příští týden britský parlament ani napotřetí rozvodovou dohodu s EU neschválí, nebo se vůbec žádné hlasování neuskuteční.

Merkelová zdůraznila, že v zájmu Británie i Německa a ostatních členských zemí EU je spořádaný brexit s dohodou.

Témata:  Angela Merkelová Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy