Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská armáda míří do krytu. Kvůli brexitu tam zřídila štáb

Armáda Velká Británie
Armáda Velká Británie
Foto: army.mod.uk

Britské ozbrojené síly zřídily v protijaderném krytu pod londýnským sídlem ministerstva obrany štáb, jehož úkolem je příprava na takzvaný neřízený brexit. V pohotovosti je nyní asi 3500 vojáků, kteří mají pomoci s uskutečňováním vládních krizových plánů pro případ, že Británie opustí Evropskou unii bez dohody, píše dnes britský tisk.

Takzvaná operace Redfold byla podle serveru Independent spuštěna na začátku týdne. Vojáci se mají začít připravovat na to, že jich může být třeba například při přepravě potravin, pohonných hmot a dalších základních potřeb po Spojeném království.

"Dvousetčlenný tým armádního personálu je připraven jezdit s palivovými cisternami k čerpacím stanicím, pokud to bude třeba," napsal server Sky News.

Protijaderný kryt zvaný Pindar, jenž leží hluboko pod zemí, podle mluvčího ministerstva obrany používaly ozbrojené síly ve válečných dobách a také například při zvládání přírodních katastrof, jako byly záplavy.

Britské úřady se obávají, že pokud země opustí Evropskou unii bez dohody o podmínkách tohoto kroku, mohlo by to vést k narušení dodávek zboží, například některých potravin, léků nebo pohonných hmot. Země má podle původního plánu odejít z EU 29. března, ale britská premiérka Theresa Mayová požádala blok o odklad. O jeho konkrétní podobě teď jednají lídři sedmadvacítky v Bruselu.

Témata:  Britská armáda Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy