Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie v šoku. Policie při protestech žlutých vest zbila seniorku, je vážně zraněná

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Rodina více než sedmdesátileté demonstrantky, která utrpěla vážná zranění hlavy při sobotním zákroku pořádkových sil proti takzvaným žlutým vestám v Nice na jihu Francie, si na policejní brutalitu bude stěžovat. Oznámila to dnes francouzská média s odvoláním na seniorčina advokáta.

"Jakmile se zítra ráno v Nice otevře prokuratura, podáme stížnost na úmyslnou hrubost ozbrojených úředních osob proti zranitelnému člověku, protože Geneviève Legayové je nyní 73 let," řekl stanici BFMTV advokát Arié Alimi. "Paní Legayová byla velmi vážně zraněna. Naštěstí je dnes ve stabilizovaném stavu a naštěstí neupadla do kómatu," řekl agentuře AFP.

Geneviève Legay, 73 ans, a été gravement blessée hier à Nice : elle souffre de plusieurs fractures au crâne et d’hématomes sous-duraux https://t.co/XuIC6Hlqfl pic.twitter.com/6qIGK2SOE3

— Le Parisien (@le_Parisien) 24. března 2019

Stížnost se má týkat nejen zasahujících policistů, ale i policejního prefekta, který dal k zásahu rozkaz. Policisté si podle Alimiho počínali mimořádně hrubě, přestože je demonstranti nijak neohrožovali.

Policisté zasahovali v sobotu v Nice nejprve proti stovce demonstrantů, kteří se sešli na Garibaldiho náměstí, přestože úřady v této části města demonstrace zakázaly.

Dcera zraněné seniorky agentuře AFP řekla, že matka sem přišla s duhovou vlajkou hájit právo demonstrovat. "Pamatuji si jen, že mě napadl jeden policista, a pak si už nevzpomínám na nic," řekla dceři Legayová, která ji zprvu nepoznala.

Sobotních protivládních protestů - v pořadí už podevatenácté za sebou - se podle ministra vnitra zúčastnilo okolo 40.500 lidí, z toho 5000 v Paříži. Při potyčkách demonstrantů s pořádkovými silami bylo v Nice zatčeno 80 lidí.

Témata:  demonstrace ve Francii Francie policie Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy