reklama

V roce 2014 se bojovníkům IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a téměř třetinou Iráku. O tři roky později přišli skoro o všechno území, včetně hlavních metropolí - iráckého Mosulu a syrské Rakky. Baghúz představoval poslední územní baštu IS v Sýrii. V Iráku byla skupina oficiálně poražena v roce 2017, i nadále mohou nicméně bojovníci IS podle analytiků představovat hrozbu.

Podle mluvčího SDF radikálové v Baghúzu za sebou zanechali mnoho různých výbušných zařízení včetně sebevražedných pásů a min, které nyní bojovníci SDF likvidují.

V sobotu výbušnina ukrytá v domě v Baghúzu zabila syrského řidiče, který pracoval s novináři ze stanice NBC. Budovu SDF používala jako velitelské středisko a zároveň tu měli tiskové centrum novináři, kteří o situaci v Baghúzu informovali. Ředitel NBC Noah Oppenheim uvedl, že novináři NBC zraněni nebyli, a vyjádřil soustrast rodině a blízkým syrského řidiče.

V uplynulých týdnech Baghúz opustily tisíce lidí včetně bojovníků IS a jejich rodin;přepraveni byli do záchytných centrech v jiných částech východní Sýrie. Bojovníci IS zároveň drželi rukojmí. Co se s nimi stalo, však podle Reuters není jasné.

Neznámý počet bojovníků IS a jejich stoupenců se v Sýrii stále ukrývá a páchá útoky v oblastech, které byly osvobozeny před několika měsíci, v některých případech i roky. Není známo ani zda je stále naživu vůdce skupiny abú Bakr Bagdádí.

"Toto je historický moment, ale nemůžeme být zcela klidní," uvedl na twitteru generálmajor Christopher Ghika z mezinárodní koalice proti IS, kterou vedou Spojené státy. Doplnil, že IS i bez kontroly nad územím bude nadále představovat hrozbu pro obyvatele Iráku a Sýrie a širší svět.

Americký prezident Donald Trump v prohlášení, které Bílý dům zveřejnil v sobotu, zničení samozvaného chalífátu IS uvítal, zároveň ale doplnil, že Spojené státy budou pokračovat ve spolupráci s partnery a spojenci do konečné porážky IS, všude kde tato teroristická organizace působí.