Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malý hrdina: Egypťan (13) zavolal pomoc z uneseného autobusu. Itálie mu udělí občanství

Autobus, ilustrační foto
Autobus, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Třináctiletý Egypťan Ramy Šiháta, jenž jako první zavolal telefonem pomoc z autobusu, který minulý týden řidič unesl i s 51 dětmi, dostane italské občanství. Řekl to podle agentury ANSA italský ministr vnitra Matteo Salvini. Ten ve čtvrtek v Římě přijme pětici odvážných dětí z autobusu a dvanáct policistů, kteří se podíleli na zásahu.

"Ramy dostane občanství, protože je jako můj syn a prokázal, že chápe hodnoty této země. Ministr sice musí respektovat zákon, ale dovedné a odvážné činy mohou zákon převýšit," řekl Salvini.

Chlapci se podařilo před únoscem ukrýt svůj mobilní telefon. Posléze předstíral, že se arabsky modlí a dal přitom vědět svému otci, co se děje. V televizním vystoupení řekl, že pak volal i na policii. Pomoc zavolal i Maročan Adam. Zalarmovaným policistům se podařilo autobus lokalizovat, upoutat pozornost řidiče a děti evakuovat zadními dveřmi. V tu chvíli už autobus hořel.

#Ramy super felice #Italia #ItaliaLiechtenstein https://t.co/tcsWS1fvPa

— La Cronaca di Roma (@cronacadiroma) 26. března 2019

Salvini, šéf protiimigrační Ligy, se ohledně udělení občanství vždy opatrně odvolával na nezbytné procedury. Zcela odmítl debatu o zákoně ius soli, tedy právu místa, podle nějž by občanství automaticky získávaly děti imigrantů narozené v Itálii. Jak Egypťan Ramy, tak Maročan Adama se sice narodili v Itálii, ale o občanství mohou požádat až v 18 letech.

Během prověřování Ramyho rodiny vyšlo najevo, že jeho otec Chálid měl několikrát v minulosti problém se zákonem: pobýval v Itálii nelegálně, v roce 1999 byl obviněn z loupeže a také se vydával za veřejného činitele. Za žádný z přečinů ale nebyl odsouzen.

Vicepremiér v římském paláci Viminale, sídle ministerstva vnitra, vedle Ramyho a Adama přijme ještě tři školáky. Auroru si vzal řidič jako rukojmí a ona přitom zachovávala klid. Fabio s únoscem mluvil a snažil se ho uklidnit. Nicolò se sám nabídl jako rukojmí, když řidič hledal dobrovolníky. O občanství pro svého syna veřejně požádali také rodiče Adama.

O občanství patrně ale přijde řidič autobusu původem ze Senegalu. Italským občanem se stal po uzavření sňatku s Italkou. S nyní již bývalou ženou má dvě děti ve věku 12 a 18 let. Únos spáchal na vlastní pěst, prý ho k němu dohnala imigrační politika současné vlády. Přeje si, aby Afričané neopouštěli černý kontinent a netopili se cestou do Evropy ve Středozemním moři, řekl při výslechu 47letý Ousseynou Sy.

OSN odhaduje, že při cestě do Evropy přes moře se v roce 2018 utopilo anebo bylo prohlášeno za nezvěstné 2297 lidí. Tvrdou migrační politiku prosadil v nové italské vládě zejména Salvini.

Témata:  Itálie Matteo Salvini Autobusy

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy