Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stoltenberg bude nadále v čele NATO. Zůstaneme připraveni, vzkazuje aliance

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Severoatlantická aliance prodloužila dnes o další dva roky mandát svého generálního tajemníka Jense Stoltenberga. Nejvýše postaveným civilistou v NATO by tak měl být bývalý norský premiér až do 30. září 2022. Na svých stránkách o tom informovala sama aliance.

"Spojenci vyjádřili svou podporu úsilí generálního tajemníka ve snaze přizpůsobit a modernizovat NATO a zajistit, že zůstane připravené na budoucnost," uvedla aliance v prohlášení.

Stoltenberg v reakci na prodloužení svého mandátu uvedl, že se cítí důvěrou 29 členských států poctěn. "Čelíme největším bezpečnostním výzvám za poslední generaci a já se těším, že budu pokračovat ve spolupráci se všemi spojenci ve snaze NATO přizpůsobit a modernizovat," dodal generální tajemník.

Čerstvý šedesátník Stoltenberg působí jako nejvýše postavený civilista Severoatlantické aliance od 1. října 2014. Rekord v délce výkonu funkce generálního tajemníka zatím drží někdejší nizozemský ministr zahraničí Joseph Luns, který v čele NATO stál v letech 1971 až 1984, tedy 13 let.

Témata:  Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy