Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům prověřuje nové protiruské sankce

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Americká ministerstva financí a zahraničí předložila Bílému domu ke schválení nový balíček sankcí proti Rusku za otravu někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije nervově paralytickým jedem v Británii. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informovala agentura Bloomberg. Bílý dům a ani žádné z obou ministerstev schvalování nových odvetných opatření podle Reuters nijak nekomentovaly. Zatímco Londýn a západní země za strůjce loňského útoku na Skripala označily Rusko, Moskva odpovědnost odmítá.

Kvůli kauze Skripal již USA uvalily sankce na Rusko na konci loňského srpna. V srpnu také americké ministerstvo zahraničí pohrozilo Rusku tvrdými sankcemi, pokud do 90 dní neposkytne spolehlivé ujištění, že již nebude používat chemické zbraně, a pokud neumožní inspektorům OSN kontroly ve svých zařízeních. Moskva americké žádosti nevyhověla a ministerstvo zahraničí USA Kongresu sdělilo, že na Rusko uvalí další odvetná opatření.

Proč dosud USA nové sankce neoznámily, není podle Bloombergu jasné. Agentura poznamenala, že Kongres v této věci na administrativu příliš netlačil, neboť se soustředil na potrestání Moskvy za vměšování do amerických prezidentských voleb.

První balíček sankcí z loňského srpna omezil dovoz vybraného amerického zboží do Ruska, a to včetně elektroniky, laserů či specializovaných výrobních technologií pro ropný a plynárenský průmysl. Nová opatření se podle Bloombergu budou týkat i bankovního sektoru.

Skripala a jeho dceru loni v březnu v jihoanglickém Salisbury přiotrávil armádní jed novičok, který se vyráběl v Sovětském svazu. Oba byli v kritickém stavu hospitalizováni, ale postupně se zotavili a žijí na neznámém místě ve Spojeném království. Kontaminovaný materiál se ale následně dostal k jistému britskému páru, který se rovněž otrávil. Žena loni v červenci zemřela, muž přežil.

Témata:  Bílý dům USA USA Rusko protiruské sankce

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy