Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malá dívka trpěla silnými bolestmi hlavy. Vyšetření lékařům vyrazilo dech

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Osmiletá indická dívka trpěla delší dobu na bolesti hlavy. Poté, co se k nim přidaly záchvaty, se lékaři rozhodli provést sérii vyšetření, aby odhalili příčinu jejích potíží. To, co objevili, ale nečekali.

Vše začalo silnými bolestmi hlavy, které se postupně změnily v přetrvávající nesnesitelné utrpení. Aby toho nebylo na osmiletou dívku málo, objevily se také epileptické.

Lékaři marně pátrali po příčině, kterou však nenašli. Došli proto k závěru, že na mozku dívky jsou cysty. Holčičce proto okamžitě nasadili léčbu steroidy, velmi brzy se ale projevily přes vedlejší příznaky, dívka trpěla dušností a nebyla schopna samo chodit.

Bolesti ale nezmizely a o půl roku později přivezli zoufalí rodiče svou zuboženou dceru do nemocnice v Gurgaone. Až tam lékaři zjistili, že původní diagnóza byla nesprávná a pacientka trpí cysticerkózou, kterou způsobily larvy tasemnice.

Šokující ale bylo místo, kde se larvy nacházely a čím se živily. Dívka je totiž měla v mozku... "Na snímku mozku jsme jich napočítali přibližně sto," řekl televizi Fox News lékař Praveen Gupta. "Onemocnění vzniká tehdy, když se z vajíček tasemnice v trávicím traktu vylíhnou larvy a ty migrují v těle a nakonec se usadí v mozku. Typickými příznaky jsou bolesti hlavy, epileptické záchvaty, poruchy zraku či náhlá dezorientace," upřesnil.

Za vším byla podle lékaře špatná hygiena spojená s konzumací nedostatečně tepelně upraveného vepřového masa. Důležité ale je, že navzdory pozdě stanovené diagnóze léčba zabrala a stav děvčátka se postupně zlepšuje. 

Larvy dívce trvale mozek nepoškodily, podle Světové zdravotnické organizace ale nejde o výjimečný případ. Odhaduje se, že příčinou až třiceti procent epileptických záchvatů jsou právě podobné larvy uhnízděné v mozku.

Témata:  lidé lékaři

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy