Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministryně vnitřní bezpečnosti Nielsenová USA skončila ve funkci

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Instagram

Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová rezignovala. S odvoláním na její rezignační dopis o tom napsaly světové agentury. Informaci, že Nielsenová post opouští nejprve na twitteru zveřejnil prezident Donald Trump. Ten zároveň doplnil, že nově bude funkci vykonávat dosavadní šéf amerického Úřadu celní a hraniční ochrany (CBP) Kevin McAleenan.

Nielsenová (46) funkci zastávala od prosince 2017 a její odbor byl zodpovědný za řadu z kontroverzních kroků Trumpa, například za plány na vybudování zdi podél hranice s Mexikem či oddělování dětských migrantů od jejich rodin. V červnu 2018 Nielsenovou kritizovali demonstranti, když večeřela v mexické restauraci ve Washingtonu. Následně Nielsenová na twitteru napsala, že tvrdě pracuje na tom, aby napravila "zlomený imigrační systém".

Trump na twitteru Nielsenové za její službu poděkoval a zároveň oznámil, že jí ve funkci dočasně vystřídá McAleenan a že "odvede dobrou práci".

Secretary of Homeland Security Kirstjen Nielsen will be leaving her position, and I would like to thank her for her service....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 7. dubna 2019

Nielsenová v rezignačním dopise důvod svého odchodu neuvedla. Napsala však, že nastal "správný čas" odejít a doplnila, že "Spojené státy jsou teď bezpečnější" než když se k administrativě Trumpa připojila.

Rezignační oznámení přišlo jen několik dnů poté, co Trump spolu s Nielsenovou navštívil hranice USA s Mexikem. Nedávno prezident hrozil, že hranici uzavře. Nakonec ale od svého plánu upustil a uvedl, že chce, aby Mexiko do roka zastavilo nelegální přechody migrantů a dovoz drog do USA.

Nielsenová podle dvou nejmenovaných zdrojů agentury AP s Trumpem v neděli hovořila v Bílém domě. Nevěděla, zda ji Trump při setkání zbaví funkce, nebo zda sama rezignuje. Nakonec se rozhodla odstoupit, uvedl zdroj. Podle zdrojů byla Nielsenová frustrovaná neochotou dalších resortů pomoci v řešení nárůstu počtu rodin, které přichází z Mexika do USA.

Témata:  Donald Trump USA Kirstjen Nielsenová

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy