Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie vyhodila migranty od škol. Lidé zuří

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Radnice lombardského městečka na severu Itálie tento týden rozhodla, že přijímací centra pro migranty se nesmí nacházet blízko škol. Ihned se na ni snesla kritika opozice a skupin hájících lidská práva, že toto usnesení je "ostudné" a "protiústavní". Starosta Calolziocorta, člen protiimigrační Ligy, se hájí tím, že v jednom z center ve městě se prodávaly drogy, a proto je rozhodnutí racionální. Píše o tom list The Guardian.

Územní plán, který radnice přijala, stanovuje, že "přijímací centra pro migranty se nesmí nacházet blíže než 150 metrů od škol". V městečku o 15.000 obyvatelích nyní žije kolem dvou desítek žadatelů o azyl.

"V jednom (přijímacím centru) se prodávaly drogy," řekl starosta Marco Ghezzi v rozhlasové stanici Radio Capital. "Proto jsme se tak rozhodli. Bylo to preventivní opatření na ochranu škol. Hrozí totiž, že v přijímacích centrech se budou také prodávat drogy, a tak bylo rozumné umístit je na nejlepší místo z hlediska komunity i integrace," dodal.

"Nejde o žádnou diskriminaci, žádný stav nouze kvůli drogám; je to zkrátka věc zdravého rozumu," myslí si Ghezzi.

"(Je to) apartheid, ohavnost, která musí skončit," komentoval rozhodnutí senátor za levicovou Demokratickou stranu Andrea Marcucci.

I sindaci della #Lega non sono sceriffi. Le zone rosse vietate ai migranti a #Calolziocorte sono un abominio. Il prefetto intervenga subito per impedire qualsiasi apartheid, i @SenatoriPD depositano interrogazione urgente. https://t.co/egmavevJF5

— Andrea Marcucci (@AndreaMarcucci) 11. dubna 2019

Jeho kolega Eugenio Comincini tah radnice považuje za "hanebné vytváření ghett" a žádá vicepremiéra Mattea Salviniho, aby situaci z pozice šéfa Ligy vysvětlil.

Deník The Guardian připomíná, že to není poprvé, co některý ze starostů z řad Ligy přistoupil k opatření zaměřenému proti žadatelům o azyl.

V roce 2017 radnice města Palazzago na severu země schválila nařízení, že ti, co ubytují migranty, o tom musí uvědomit úřady. Pokud tak neučinili, hrozila jim pokuta 15.000 eur (přes 384.000 korun).

V roce 2015 starosta jiného městečka u lombardské Pavie zakázal žadatelům o azyl trénovat na místním fotbalovém hřišti.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy