Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žaloba na list Denník N společnosi Penta nevyšla

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bratislava - Vydavatel slovenského listu Denník N nemusí opravit svůj komentář o podnikání skupiny Penta ve zdravotnictví. Nepravomocně tak dnes rozhodl bratislavský soud.

Denník N založili bývalí redaktoři celostátního listu Sme, kteří z tohoto deníku odešli, když se Penta v roce 2014 stala partnerem nového spolumajitele vydavatelství Sme.

Denník N například psal, že Penta po ovládnutí slovenské zdravotní pojišťovny Dôvera má ndobré podmínky vydělat ve zdravotnictví. A to přesunem zisků z pojišťovny do svých zdravotnických zařízení.

Finanční skupina tvrdila, že komentář obsahuje skutková tvrzení, která jsou prezentována jako kategorická a nesporná fakta a že takový způsob zpracování skutkových tvrzení je v rozporu s etickými pravidly žurnalistiky.

Soudkyně ale rozhodla, že výroky v článku jsou hodnotícími úsudky. V jednom výroku, který se ovšem nevztahoval na Pentu, by podle ní šlo uvažovat o skutkovém tvrzení.

Témata:  Slovensko Penta novináři

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.