Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump ovlivňoval vyšetřování, ukazuje zveřejněná Muellerova zpráva

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států dnes zveřejnilo zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který se věnoval vlivu Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Některé pasáže dokumentu jsou začerněné, informovala agentura Reuters. Podle agentury AP se ve zprávě mimo jiné píše, že se prezident pokusil nad vyšetřováním získat kontrolu a že usiloval o Muellerův konec v čele vyšetřovacího týmu. Donald Trump v reakci na zveřejnění dokumentu uvedl, že má dnes dobrý den.

Více než čtyřsetstránkovou zprávu zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti na svém serveru. Předtím ji ministr William Barr dal k dispozici také Kongresu USA.

Jak ministerstvo avizovalo, jsou některé pasáže začerněné. Měly by to být části související s utajovanými skutečnostmi či se třetími osobami, které neměly k vyšetřování přímý vztah.

Podle agentury AP zpráva mimo jiné odhaluje, že se Trump opakovaně pokusil získat nad vyšetřováním ruské kauzy kontrolu. Mueller se zmiňuje o deseti incidentech, které prověřoval jako možné bránění průchodu spravedlnosti. Je mezi nimi například propuštění tehdejšího šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, o kterém rozhodl šéf Bílého domu, prezidentův pokyn určený jeho podřízeným, aby se zbavili Muellera, či údajné snahy o to, aby někteří svědci s Muellerovým týmem nespolupracovali.

Trump na akci pro veterány krátce po zveřejnění Muellerovy zprávy uvedl, že má dnes dobrý den. "Tato kachna, to by se nemělo už nikdy stát žádnému prezidentovi," uvedl.

Témata:  Donald Trump USA Robert Mueller

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy