Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko, nebo Zelenskyj? Ukrajina dnes volí novou hlavu státu

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Na Ukrajině dnes začalo druhé kolo prezidentských voleb. Jejich favoritem je herec a politický nováček Volodymyr Zelenskyj, který podle průzkumů s výrazným náskokem porazí dosavadní hlavu státu Petra Porošenka. Jasno o výsledku hlasování by mělo být již krátce po uzavření volebních místností v 19:00 SELČ.

Jednačtyřicetiletý Zelenskyj vyhrál již první kolo voleb na konci března a podle průzkumů ovládne i dnešní hlasování. Dosavadní ukrajinský prezident Porošenko by mohl získat asi jen čtvrtinu až třetinu hlasů.

Дякую всім за підтримку: у соцмережах, на стадіоні і біля екранів телевізорів. Дякую що ви продовжуєте боротьбу.Відчував учора і відчуваю сьогодні вашу сильну емоцію. І дуже ціную кожного, кому не байдужа доля України! pic.twitter.com/xpzEvRPRvM

— Петро Порошенко (@poroshenko) 20. dubna 2019

Šanci na vítězství má podle sondáží jen ve Lvovské, Ivano-Frankivské, Ternopilské a Volyňské oblasti, které všechny leží na západě země.

Volební místnosti se otevřely v 7:00 SELČ a uzavřou se v 19:00 SELČ. Krátce poté se očekává zveřejnění výsledků průzkumů mezi voliči u volebních místností, takzvaných exit-pollů.

První předběžné oficiální výsledky by volební komise mohla zveřejnit ještě dnes v pozdních večerních hodinách.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina Volodymyr Zelenskyj

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy