Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desítky milionů lidí žijí v ohrožení. Vážný problém zatím nemá řešení

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Na světě existuje celá řada oblastí, kde mají lidé jen velmi omezený přístup k vodě. I tam, kde takové sucho není, však existují problémy. Nejnovější studie švýcarských vědců odhalila, že jsou desítky milionů lidí bezprostředně ohroženy vodou obsahující jedovaté látky.

Vysoká koncentrace toxického minerálního arzénu byla nalezena v podzemních vodách pod obrovskými částmi Pákistánu, což znamená, že existuje až 60 milionů lidí, u kterých hrozí vážné riziko otravy arsenem z kontaminované vody.

Nový výzkum zveřejněný v časopise Scientific Advances, ze kterého cituje server IFL Science, se zaměřil na vzorky získané v letech 2013 až 2015 z téměř 1 200 čerpadel podzemní vody v pákistánském údolí kolem řeky Indus, který bývá považován za jednu z kolébek civilizace.

Obzvláště alarmující situace panuje v oblastech na jihu a východě této jihoasijské země. Mnoho vzorků vody obsahovalo více než 200 mikrogramů arzénu na litr. Nejvyšší zaznamenané hodnoty byly dokonce 500 mikrogramů na litr. Z podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je přitom nebezpečná koncentrace už 10 mikrogramů na litr a cokoliv vyšší než 50 mikrogramů na litr by mělo být považováno za akutní nebezpečí.

„Toto je alarmující číslo, které demonstruje naléhavou potřebu otestovat všechny studny pitné vody v oblasti planiny kolem řeky Indus," uvedl hlavní autor studie Joel Podgorski, geofyzik ze švýcarského Federálního institutu vodních věd a technologií (EAWAG).

Otrava arzénem přitom není žádná legrace. Příznaky akutní otravě mohou zahrnovat zvracení, bolest břicha, průjem, necitlivost a pocity brnění. Dlouhodobé vystavení dokonce i nízkým koncentracím může způsobit poruchy jater, ztrátu funkce kardiovaskulárního systému a ledvin, vývojové vady, neurotoxicitu, diabetes a různé formy rakoviny.

Příčina kontaminace je přirozená. Arzén se vylučuje z hornin a sedimentů, přičemž malé množství se rozpouští v podzemních vodách v důsledku povětrnostních vlivů. Anorganické soli arsenu jsou zcela bez chuti a bez zápachu a jsou pro člověka extrémně toxické.

Kontaminace podzemních vod arzénem je rozšířeným problémem v řadě zemí, včetně USA, Argentiny, Chile, Mexika a dalších asijských zemí, jako je Čína, Indie a Bangladéš. Jen v Bangladéši je podle WHO ohroženo až 45 milionů lidí, kteří jsou vystaveni nebezpečně vysokým koncentracím arsenu.

Témata:  lidé Pákistán voda

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy