Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské a syrské letectvo drtí radikály v Sýrii, vojenskou operaci chystá Turecko

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Letadla a vrtulníky syrské a ruské armády pokračovaly šestým dnem v útocích na severozápadě Sýrie. Jak dnes oznámila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), letadla bombardují cíle v provincii Idlib a Hamá. Podle zdrojů agentury DPA přišlo za tu dobu o život na sedm desítek lidí. Násobí to obavy ze zahájení ofenzivy proti radikálním skupinám a oponentům syrského režimu, kteří v těchto oblastech působí. Turecký viceprezident Fuat Oktay dnes oznámil, že Turecko a Rusko znovu jednají o vyslání svých vojáků k syrsko-turecké hranici, do oblasti Tall Rifaatu.

Podle tureckého ministerstva obrany v sobotu při útocích kurdských milicí padli čtyři turečtí vojáci a dva byli zraněni. Tall Rifaat je na severu syrské provincie Halab (Aleppo) a je pod kontrolou Kurdů, které chce Turecko od své hranice vytlačit. Oktay dnes řekl, že turecká armáda bude pokračovat v operacích, dokud nebude hranice bezpečná. Turecko s Ruskem se už v minulosti dohodly na společných hlídkách, které měly přispět ke klidu v pohraničí.

Podle SOHR nařídila syrská armáda vyslat další vojáky a zbraně na bojiště v severozápadní Sýrii. Syrská agentura SANA tvrdí, že "teroristické organizace" plánují útoky a chtějí stupňovat "nepřátelské operace".

Warning: The video contains harsh scenes..The first moments of the double airstrike targeting our White Helmets team in western #Idlib this afternoon, and the injury of the volunteer Mohammed Shawwa and his subsequent death from his wounds. RIP, Hero. #Syria pic.twitter.com/dfp49wIXSN

— The White Helmets (@SyriaCivilDef) 4. května 2019

Syrské a ruské letectvo zahájily nálety v úterý a podle SOHR jde o nejprudší boje za několik měsíců. Syrský konflikt trvá osm let a Idlib je poslední oblastí, kde se koncentrují radikální skupiny. Nejsilnější z nich je Haját Tahrír aš-Šám (HTS), blízká teroristické síti Al-Káida. Damašek a Moskva své armádní operace označují za boj proti extremistům.

Podle OSN od února kvůli bojům v Hamá a Idlibu přišlo o střechu nad hlavou téměř 140.000 lidí. Humanitární organizace se obávají, že ofenziva vyvolá humanitární katastrofu. V Idlibu žijí asi tři miliony lidí, z nichž polovina jsou uprchlíci, kteří tam přesídlili z jiných částí Sýrie.

Rusko a Turecko se loni dohodly na zřízení nárazníkového pásma, které mělo od sebe navzájem oddělit syrské jednotky a oddíly radikálů. Dohoda byla uzavřena s cílem odvrátit hrozící syrskou vládní ofenzivu. Opozice, za kterou stojí Turecko, podle agentury DPA obviňuje Rusko, že tuto dohodu neplní.

Témata:  Sýrie Syrská krize ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy