Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzského premiéra neobměkčily ani masové protesty. A bude hůř...

Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francouzský premiér Manuel Valls odmítá i po masových protestech ustoupit od reformy pracovního práva. Zároveň vyzval odborovou organizaci CGT, aby přestala organizovat manifestace.

Šéf francouzské vlády se tak vyjádřil den po pouličních protestech v Paříži provázených násilím, které si vyžádalo desítky zraněných a zatčených.

Zdroj: YouTube

Valls zároveň upozornil, že úřady sice nemohou demonstrace zakazovat, ale mohou přijmout rázná protiopatření. Stovky radikálních demonstrantů se v úterý střetly ve francouzské metropoli s policií, která pět desítek lidí zadržela. Premiér dnes v reakci zdůraznil, že není možné tolerovat, aby se "tyto hanebnosti vymkly kontrole".

Úřady již využívají stále platného výjimečného stavu zavedeného po loňských teroristických útocích k tomu, aby například zakazovaly účast na demonstracích takzvaným rizikovým osobám. Opatření se týká asi 130 lidí evidovaných policií.

Reformu pracovního práva již schválilo Národní shromáždění a nyní projednává Senát. Odbory, podle nichž reforma nepřijatelně zvýhodňuje zaměstnavatele na úkor zaměstnanců a oslabuje postavení pracujících, oznámily, že další demonstrace a stávky po celé Francii plánují na 23. a 28. června.

Témata:  demonstrace v Paříži Manuel Valls

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy