Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž při kopání bazénu našel poklad. A to přímo pohádkový

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bratislava - Majitel domu v Kostolných Kračanech na Slovensku našel na svém pozemku unikátní poklad. V keramické nádobě několik čísel pod zemí bylo ukryto 312 stříbrných mincí. Muže teď čeká pohádková odměna.

Více než tři desítky historických mincí našel šťastlivec ve chvíli, kdy kopal díru pod bazén. "Mince byly uložené v rozbité nádobě a jsou mimořádně zachované. Hned se na nás obrátil a při dalším prozkoumání místa detektorem jsme našli ještě čtyři kusy," popsal archeolog Krajského památkového úřadu v Trnavě Peter Grznár. Podle něj jde v tomto regionu o nejvýznamnější nález za posledních více než deset let, píše web tvnoviny.sk.

Grznár také pochválil nálezce, který neváhal při rozhodování, jak s nalezeným pokladem naloží. "Platí, že když jsou splněny všechny zákonné podmínky, má nálezce nárok na plnou hodnotu vyčíslenou soudním znalcem. Je důležité, aby ponechal nález beze změny na původním místě, pokud to okolnosti dovolují," vysvětlil archeolog. Odborníci jsou totiž často schopni se z místa nálezu dozvědět další zajímavé historické okolnosti.

"V Kostolných Kračanech nalezené stříbrné tolary, půl a čtvrttolary a patnáctikrejcary se na trhu pohybují v příznivých cenách, takže i výsledná suma pro tohoto nálezce bude jistě inspirující," konstatoval Grznár.

Téměř 400 let staré mince

Podle předběžného posouzení pracovníky památkové úřadu poklad obsahuje ražby zhruba z let 1630 až 1704. Nejvíc je mincí Leopolda I. Habsburského, dále jsou zde mince z doby Ludvíka IV., Ferdinanda II. a III. a také Ferdinanda a Marie Schwarzenbergových. Přesné údaje budou známy až po numizmatické analýze. Celý poklad váží víc než 4,5 kilogramu.

"Pokud ho vlastnil jeden člověk, musel být mimořádně bohatý. Za jeden tolar se dali tehdy koupit dvě až tři krávy. V daném období bylo na území Rakouska-Uherska povstání Františka Rákocziho II. a v nepokojných časech patřilo uložení do země k nejjistějším řešením, jak uchránit peníze, když vojenské výpravy plenily nepřátelské území. Kdo si takto poklad schoval, se asi nikdy nedozvíme. Může to být i důkazem tragédie, protože vlastník už nedostal možnost se pro něj vrátit," dodal Grznár.

Témata:  Slovensko poklady mince

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

RB OSN držela minutu ticha za Raísího

Členové Rady bezpečnosti Organizace spojených národů (RBOSN) si v pondělí minutou ticha uctili památku íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy