Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MS v hokeji začíná. Češi okupují Slovensko

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Čeští fanoušci oblečeni v hokejových dresech, s českými vlajkami, šálami a pomalovanými tvářemi v národních barvách ovládli fanzónu v Bratislavě již několik hodin před úvodním utkáním českých hokejistů na mistrovství světa. Prvním soupeřem Česka bude dnes od 20:15 Švédsko.

Byť ohrazené prostranství pro příznivce hokeje ve slovenské metropoli nebylo odpoledne zcela zaplněno, čeští fanoušci byli poznat již na první pohled. Mnozí totiž měli na sobě hokejové dresy a právě české národní barvy dominovaly v davu lidí.

Mezi Čechy byli i ti, kteří neměli koupené vstupenky na úvodní utkání výběru trenéra Miloše Říhy proti Švédsku. "Jsme z Uherského Hradiště. Čekáme, že vstupenky koupíme. Na ostatní zápasy je již máme," řekl ČTK a Českému rozhlasu fanoušek Luboš, který do fanzóny přijel s dvěma kamarády.

Kromě nabídky občerstvení, stánků partnerů a sponzorů šampionátu včetně prodeje suvenýrů fanzóna návštěvníkům nabízí na velkoplošné obrazovce přímý přenos z utkání šampionátu. Organizátoři tam uspořádali soutěže o vstupenky také na utkání českého týmu.

Ve stáncích s nápoji a jídlem nelze platit v hotovosti, pouze platebními kartami a také se speciálním předplacenými kartami, které fanoušci získají přímo na místě. Například čtyři decilitry čepovaného piva přijdou v bratislavské fanzóně na 2,50 eura (64 korun), což je více než v běžných hospodách ve slovenské metropoli.

Na rozdíl od hokejového šampionátu v roce 2011 zóna pro fanoušky v Bratislavě není postavena hned u zimního stadionu Ondreje Nepely, kde odehraje svá utkání v základní skupině česká reprezentace. Organizátoři ji tentokrát umístili u velké křižovatky Trnavské mýto zhruba pět minut pěšky od haly.

Podobně jako při vstupu na zimní stadiony i do fanzón v Bratislavě a v Košicích se zájemci dostanou až po bezpečnostní kontrole. Kromě přechodu přes detektor ochranka kontroluje návštěvníkům tašky či zavazadla.

S cílem omezit odpad byly na stadionech i v zónách pro fanoušky umístěny nádoby na jeho třídění. V bufetech jsou jídla podávána na talířích z cukrové třtiny a nápoje čepovány do vratných zálohovaných kelímků.

Hokejový šampionát patrně přispěje k výraznějšímu zvýšení návštěvnosti obou hostitelských měst turnaje. Podle dřívějších studií během hokejových mistrovství světa na Slovensku v roce 2011 fanoušci utratili asi 15 milionů eur (385 milionů korun).

Z údajů internetových rezervačních portálů vyplývá, že někteří hoteliéři v Bratislavě a v Košicích na období letošního hokejového šampionátu zvýšili ceny ubytování. Zdražily i pronájmy prostřednictvím služby Airbnb. Čeští hokejoví fanoušci ale nemusejí ve slovenské metropoli nocovat. České dráhy i RegioJet vypraví během šampionátu mezi Prahou a Bratislavou také speciální vlaky, které budou ze slovenské metropole odjíždět před půlnocí.

Správce železniční infrastruktury na Slovensku před turnajem zase uklidil zastaralou budovu hlavního bratislavského nádraží a také tam instaloval nové osvětlení či piktogramy. O modernizaci nádraží, které slovenská média dříve označila za ostudu města, se hovoří již léta.

Témata:  hokej hokejoví fanoušci ČR hokej MS

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy