Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukončení spolupráce s Googlem? Huawei bude mít vlastní operační systém

Huawei P8
Huawei P8
Foto: Pixabay

Huawei bude mít na podzim v Číně k dispozici vlastní operační systém pro chytré telefony a laptopy. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl šéf spotřebitelské divize tohoto čínského výrobce telekomunikačních zařízení Richard Yu. Huawei se tak zařídí, pokud nebude moci využívat operační systémy Googlu a Microsoftu.

Mezinárodní verze operačního systému Huawei určená pro zahraniční trhy by pak podle zástupce podniku měla být připravena v prvním nebo ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Americká vláda minulý týden firmu Huawei zařadila na černou listinu, takže americké podniky nyní potřebují zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své produkty.

To ohrozilo mimo jiné spolupráci firmy s Googlem, který poskytuje přístrojům Huawei operační systém Android, ale i s dalšími technologickými společnostmi.

Americké ministerstvo obchodu sice toto omezení vzápětí dočasně na tři měsíce zmírnilo, aby omezilo negativní dopady na zákazníky čínského podniku po celém světě, jde ale jen o přechodné opatření, ač ministerstvo nevylučuje, že jej prodlouží.

Témata:  Huawei mobily Čína

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy