Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump míří do Británie. Odpůrci se šikují, království očekává tři bouřlivé dny

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

Setkání s britskou královskou rodinou, banket v Buckinghamském paláci, oslavy 75. výročí vylodění v Normandii, ale také demonstrace v ulicích Londýna. To vše zažije v příštích třech dnech americký prezident Donald Trump při státní návštěvě Británie. Podle dřívějších prohlášení obou stran má návštěva potvrdit silné pouto mezi Washingtonem a Londýnem, média však očekávají také Trumpovo varování ohledně zapojení čínské společnosti Huawei do výstavby britské mobilní sítě páté generace (5G).

Současný americký prezident už Británii navštívil loni v červenci, šlo však pouze o krátkou pracovní cestu a nikoli o státní návštěvu. Na tu Trumpa britská premiérka Theresa Mayová sice pozvala těsně po jeho nástupu do funkce v lednu 2017, avšak realizace se opakovaně odkládala. Podle agentury Bloomberg bylo pozvání pro britskou veřejnost od počátku kontroverzní. V květnovém průzkumu agentury YouGov uvedlo 46 procent dotázaných, že s přijetím Trumpa souhlasí, zatímco 40 procent zastávalo opačný postoj.

Státní návštěva začne v pondělí, kdy Trumpa u Buckinghamského paláce přivítá královna Alžběta II. Ceremoniál se neuskuteční na prostranství Horse Guards Parade u Downing Street, jak bývá zvykem, což podle zpravodajské společnosti BBC může souviset s rozsahem protestů při loňské Trumpově cestě. Šéf Bílého domu tak přijde o projížďku v kočáru do sídla britských panovníků.

Vedle královny bude amerického prezidenta a první dámu Melanii Trumpovou vítat také princ Charles s manželkou Camillou a na následný oběd se k nim připojí i princ Harry. První den návštěvy završí banket, kterého se kromě již zmíněných členů dvora zúčastní i vévoda a vévodkyně z Cambridge. Chybět bude naopak Harryho americká manželka Meghan, která na začátku května přivedla na svět svého prvního syna.

Úterní program je věnován zejména jednání s premiérkou Mayovou, která je na odchodu z čela vlády poté, co se jí nepodařilo prosadit podmínky brexitu dojednané se zbytkem Evropské unie. S Trumpem se sejde už na pracovní snídani, společná tisková konference zřejmě bude po poledni.

Podle dřívějšího prohlášení Bílého domu má státní návštěva potvrdit "neotřesitelný a mimořádný vztah mezi Spojenými státy a Spojeným královstvím". Mayová zase označila událost za "příležitost pro posílení již tak blízkého partnerství v oblastech, jako jsou obchod, investice, bezpečnost a obrana".

Podle britských médií ale dojde i na ožehavé téma čínského telekomunikačního giganta Huawei. "Donald Trump pohrozí omezením sdílení zpráv tajných služeb s Británií, pokud by britská vláda umožnila Huawei zajistit část místní sítě 5G," napsal list Financial Times s odvoláním na nejmenované činitele britské a americké vlády.

Trumpova třídenní cesta vyvrcholí účastí na oslavách 75. výročí "dne D" v jihoanglickém Portsmouthu, odkud v červnu 1944 vyplula k Normandii značná část spojeneckých sil. Před přesunem do Francie na tamní připomínku zlomové události druhé světové války zavítá Trump nakrátko i do Irska, kde se sejde s premiérem Leem Varadkarem.

Stejně jako při loňské návštěvě se v Londýně očekávají protesty proti Trumpovi. Největší akce s názvem "Společně proti Trumpovi" je plánována na úterý. Demonstranti se sejdou na Trafalgarském náměstí a chtějí projít místa, na která harmonogram návštěvy zavede i amerického prezidenta.

Nesouhlas s pozváním Trumpa už vyjádřili také někteří opoziční politici nebo předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow, který odmítl účast na pondělním banketu. Trump podle všeho také nepřednese projev před zákonodárci, což je pocta, které se obvykle dostává všem hlavám státu, které přijedou na státní návštěvu Spojeného království.

Témata:  Donald Trump Velká Británie Královna Alžběta II.

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy