Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se oslavy Dne D: Do Normandie a Portsmouthu dorazí politici z celé Evropy

Bitva o Normandii, Omaha Beach - Odsud Němci svými kulomety doslova kosili spojenecké vojáky.
Bitva o Normandii, Omaha Beach - Odsud Němci svými kulomety doslova kosili spojenecké vojáky.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Sedmdesát pět let po vylodění spojenců v Normandii se v Británii, odkud více než 150.000 vojáků vyplulo, i ve Francii, kde vstoupilo na kontinent obsazený nacistickým Německem, uskuteční řada vzpomínkových akcí. Velká ceremonie k výročí Dne D se uskuteční již 5. června v jihoanglickém přístavu Portsmouth, kam dorazí britská královna Alžběta II., americký prezident Donald Trump a řada dalších zástupců zemí někdejší protihitlerovské koalice. Česko bude zastupovat premiér Andrej Babiš. Ve čtvrtek, 6. června, si pak státníci připomenou na různých menších pietních akcích tisíce obětí z řad spojeneckých vojáků.

Kromě britské královny, amerického prezidenta a britské premiérky Theresy Mayové účast na ceremonii v Portsmouthu potvrdili také francouzský prezident Emmanuel Macron či německá kancléřka Angela Merkelová. Vyjma hlav států a vlád se slavnostní akce zúčastní také několik stovek válečných veteránů, kteří se v rámci operace Overlord 6. června 1944 vylodili na plážích severofrancouzské Normandie.

Součástí oslav v Portsmouthu budou různá hudební představení, čtení vzpomínek přímých účastníků osvobozovacích bojů i několik vojenských přehlídek. V plánu je například přelet pětadvaceti historických i moderních letadel Královského letectva (RAF). Tři sta veteránů pak večer vypluje na lodi MV Boudicca z Portsmouthu do Normandie, kam se přesune i řada prezidentů a premiérů.

Přímo v den 75. výročí Dne D se ve Francii uskuteční několik menších pietních akcí, kde hlavy států a vlád uctí padlé z řad svých vojáků. Ráno se francouzský prezident Macron nejprve setká s britskou premiérkou Mayovou a společně s ní položí základní kámen budoucího britského památníku ve Ver-sur-Mer. Následně se šéf Elysejského paláce sejde s prezidentem USA Trumpem v Colleville-sur-Mer, kde se nachází americký vojenský hřbitov. Oba prezidenti spolu posléze poobědvají v Caen.

V poledne je na programu francouzsko-kanadská ceremonie, na které Paříž zastoupí předseda vlády Édouard Philippe a Ottawu premiér Justin Trudeau. Premiér Philippe bude Francii reprezentovat také na mezinárodní ceremonii, která se uskuteční v 18:00 SELČ v kanadském sektoru Juno Beach, jedné z pěti pláží určených pro vylodění.

Na mezinárodní akci bude chybět prezident Macron, za což si vysloužil kritiku opozice. Elysejský palác nicméně uvedl, že hlavy Francie předsedají mezinárodním připomínkám Dne D tradičně jen při kulatých výročích.

Největší vyloďovací operace ve vojenských dějinách z 6. června 1944 znamenala začátek osvobozování západní Evropy od nacismu. Během jediného dne bylo na pěti vyloďovacích plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen vysazeno zhruba 156.000 spojeneckých vojáků. V Den D podle odhadů zahynulo nejméně 10.000 vojáků protihitlerovské koalice a 4000 až 9000 vojáků německého wehrmachtu.

Témata:  Den D Francie Velká Británie II. světová válka

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy