Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš na Slovensku pořádně řádil. Pokud jste byli demonstrovat, raději nečtěte

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

V České republice se nebude měnit vláda na základě demonstrací, řekl premiér Andrej Babiš v reakci na protesty za jeho demisi. Na konferenci Globsec v Bratislavě Babiš také uvedl, že do politiky by nevstoupil, pokud by neselhaly tradiční strany.

"Česká republika není Slovensko. V České republice se nebude měnit vláda na základě demonstrací," řekl Babiš na dotaz moderátora odpolední diskuse, ve které Babiš vystoupil spolu se slovenským kolegou Peterem Pellegrinim.

Pellegrini zase byl tázán v souvislosti s vývojem v zemi po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, po které v zájmu řešení politické krize a v době mohutných protivládních demonstrací rezignoval z postu premiéra šéf nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico. Do čela vlády se postavil Pellegrini, který je místopředsedou Směru-SD.

Podle Babiše není žádný důvod, aby lidé protestovali, protože se mají skvěle. "Chápu, že jsou protesty, já to akceptuji. V tomto prostoru je plno nepravd. Za to období, co jsem v politice, se nashromáždilo ohromné množství lží," řekl Babiš. Dodal, že pokud pokud by neselhaly tradiční politické strany, nikdy bych nešel do politiky.

Český premiér již včera dopoledne na jiné konferenci v Bratislavě zpochybnil, že by za jeho demisi tento týden v Praze protestovalo 120.000 lidí. Řekl, že podle policie se demonstrace zúčastnilo na 70.000 osob.

Západní agentury Reuters, DPA či APA v den protestu psaly o desítkách tisíc účastníků demonstrace, agentura AFP o zhruba stovce tisíc.

Témata:  Andrej Babiš demonstrace proti Babišovi (4. 6. 2019)

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy