Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml se zbavil nepříjemného skandálu. Novinář Golunov byl osvobozen

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Ruské úřady dnes ukončily trestní stíhání investigativního novináře Ivana Golunova, kterého minulý týden zadrželi moskevští policisté pod záminkou obchodování s drogami. Ministr vnitra uznal, že proti novináři nejsou důkazy. Sám Golunov slíbil dál pokračovat v odhalování korupce. Vězeňská správa mezitím žurnalistovi sejmula elektronický náramek, který jej kontroloval, zda setrvává v domácím vězení, jež mu uložil soud.

"Budu dál pokračovat ve vyšetřování. Musím potvrdit důvěru (ve mne vloženou)," řekl Golunov podle agentury TASS za nadšeného aplausu svých přívrženců, shromážděných u sídla moskevské správy ministerstva vnitra, kde jej seznámili s rozhodnutím ukončit trestní stíhání. Novinář děkoval za podporu se slzami v očích. Za nejlepší odškodnění za utrpěné příkoří by považoval, aby už nikdo další nezažil něco podobného.

Novinář, známý odhalováním korupce, obvinění z obchodování s drogami odmítal a tvrdil, že drogy, údajně nalezené během domovní prohlídky, podstrčili do jeho bytu sami policisté, aby jej dostali do vězení. Hrozilo mu až 20 let za mřížemi.

And to wrap up this day — the best moment! Freed investigative journalist Ivan #Golunov reunites with his dog! pic.twitter.com/gNztKBM8GZ

— Mary Ilyushina CNN (@maryilyushina) 11. června 2019

Případ vyvolal vlnu pobouření, za Golunova se postavili jeho kolegové z nezávislých i státních médií. Pochyby o policejním postupu vyjádřila i šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková. V Moskvě i dalších městech se chystaly demonstrace.

Ukončení Golunovova stíhání oznámil osobně ministr vnitra Vladimir Kolokolcev. "Na základě kriminalistických, biologických, daktyloskopických a genetických vyšetření a posudků bylo rozhodnuto ukončit trestní stíhání Ivana Golunova kvůli tomu, že nelze dokázat jeho účast na spáchání zločinu," řekl. Informoval též o odvolání policistů, kteří měli novinářův případ na starosti, a o návrhu na sesazení dvou policejních generálů.

V médiích se objevily úvahy, že se Kreml chtěl problému se zadrženým novinářem zbavit před blížící se každoroční debatou prezidenta Vladimira Putina s občany přenášené celostátními televizemi.

Golunova zadrželi moskevští policisté minulý čtvrtek, právně však tento krok vyřídili až o 13 hodin později. Mezitím mu nedovolili zatelefonovat příbuzným a advokátovi. Když se advokáta domáhal, policisté jej zbili. Narkotika, určená k prodeji, našli policisté v batohu při domovní prohlídce novinářova bytu. Z devíti fotografií, údajně pořízených při prohlídce, ale osm zachycovalo jiný byt.

"Osvobození Golunova je důležitý signál pro celou občanskou společnost. Stát znovu předvedl, že naslouchá mínění veřejnosti, přihlíží k němu a je nejen ochoten navázat dialog, ale i přiznat chyby," uvedla ombudsmanka Taťjana Moskalkovová, která dříve u policie dosáhla generálské hodnosti. "Režim přiznal chyby a napravuje je," usoudil i šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov.

Ředitelka serveru Meduza, pro který Golunov píše, připsala ukončení případu "úsilí stovek a tisíců lidí". Za důležitý okamžik označil osvobození novináře i opoziční předák Alexej Navalnyj. Současně vyzval k potrestání viníků aféry: policistů, kteří případ vykonstruovali, jakož i zákazníka, který si uvěznění žurnalisty objednal. Tím by podle Navalného mohl být vysoce postavený důstojník tajné služby FSB, o jehož úžasném zbohatnutí si novinář troufal informovat.

Témata:  Rusko EuroZprávy.cz Ivan Golunov

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy