Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další krok k usmíření Korejí: Sestra Kim Čong-una se vydala do demilitarizovaného pásma

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una dnes navštívila demilitarizované pásmo oddělující obě Koreje, aby vyjádřila soustrast Soulu v souvislosti s úmrtím někdejší jihokorejské první dámy I Hi-ho. Jihokorejským představitelům předala květiny a kondolenční dopis od vůdce Kima, informovala agentura Reuters.

I Hi-ho, která zemřela v pondělí, byla vdova po bývalém jihokorejském prezidentovi Kim Te-džungovi. Ten vedl v roce 2000 mezikorejské usmiřovací rozhovory, za což tentýž rok dostal Nobelovu cenu za mír. Jeho setkání s tehdejším severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem vedlo k dočasnému oteplení vztahů mezi Severní a Jižní Koreou.

Bývalá Kim Te-džungova manželka I Hi-ho zemřela ve věku 97 let. Severokorejský vůdce dnes po své sestře Kim Jo-čong poslal do Jižní Koreje kondolenční dopis a květiny. Schůzka vlivné diktátorovy sestry s jihokorejskými představiteli trvala asi 15 minut.

"Vyjádřila naději, že spolupráce Severní a Jižní Koreje bude pokračovat, v souladu s úsilím I Hi-ho o usmíření mezi oběma zeměmi," řekl k setkání jihokorejský bezpečnostní poradce.

Cesta Kim Jo-čong do demilitarizovaného pásma se uskutečnila přesně rok poté, co se severokorejský vůdce Kim Čong-un na summitu v Singapuru poprvé setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Oba státníci tehdy slíbili, že budou pracovat na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Po neúspěšném únorovém summitu USA-KLDR v Hanoji ale diplomatická jednání mezi Washingtonem a Pchjongjangem uvázla na mrtvém bodě. Stagnují rovněž rozhovory mezi oběma Korejemi, jejichž nejvyšší představitelé se v průběhu loňského roku sešli hned třikrát.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950-1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoliv podpisem řádné mírové smlouvy. Loni se ale vztahy mezi oběma Korejemi výrazně zlepšily, když severokorejský vůdce Kim Čong-un pozastavil jaderné testy a vydal se na cestu diplomacie.

Témata:  Kim Jo-čong Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy