Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž zavraždil tři muslimy kvůli parkování. Pak se objevilo hrůzné video

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Američan Craig Hicks, zabil jednoho muslimského muže, jeho ženu a a její sestru. Tvrdil, že to bylo kvůli sporu o parkovací místo. Policie takto původně případ též klasifikovala. Nyní se však rodině obětí omluvila s tím, že se jednalo o zločin z nenávisti.

Událost se stala v únoru 2015. Hicks zastřelil 23letého studenta Deaha Barakata, jeho ženu 21letou Yusora Abu-Salhovou a její 19letou sestru Razana Abu-Salha v Chapel Hill ve státě Severní Karolína.

Policie to původně označila za výsledek „dlouhodobého" sousedského sporu o parkovací místa. Podle rodin obětí se ale nezaměstnaný Hicks dopustil protimuslimského zločinu z nenávisti. Vyšetřovatelé však tvrdili, že nemají dostatek evidence, aby to potvrdili.

List New York Times poukazuje, že zatímco nikdo z bílých sousedů si nepamatuje, že by Hicks se choval jakkoliv rasisticky a násilně, ti jiné barvy pleti jej popisují jako muže, který je urážel.

Hick tvrdil, že nevěděl, že jeho oběti byli muslimové, ačkoliv ženy nosily šátky. „Obhajoval jsem muslimy, “ řekl listu. „Znám muslimy. Je mi líto, jak s nimi společnost zachází, jako s menšími lidmi.“

Severní Karolína má několik zákonů zaměřených na zločiny motivované nenávistí, ale žádný z nich se nevztahuje na případy vraždy. Hicks dostal tři po sobě jdoucí doživotní tresty bez možnosti podmínečného propuštění.

Policie z Chapel Hill se po rozsudku soudu rodině omluvila, že věc šetřila jako spor ohledně parkování. „To, co všichni víme, a co bychom si přáli, abychom řekli před čtyřmi lety, je to, že vražda Deaha, Yusory a Razany byly něco víc než je jen parkovací spor. Ten muž, který tyto vraždy spáchal, nepochybně tak učinil s nenávistným srdcem a vraždy představují odebrání tří slibných životů někým, kdo se rozhodl, že v nich nebude vidět lidskost a dobrotu," uvedl šéf policie Chris Blue.

Jeho stanovisko zřejmě bylo ovlivněno videem z telefonu Barakata, ve kterém je zaznamenána vražda. Barakat si video nahrával, aby jej mohl použít jako evidenci, že Hicks jedná agresivně a mohl na základně videa získat soudní příkaz o nepřibližování.

Ve videu, pouštěného před sousedem i rodinám obětí, je vidět, že Hick osočuje trojici muslimů z toho, že používají více místa, než jim náleží. Když Barakat odvětil, že to tak není, Hicks pronesl: „Byl jste ke mně neuctivý, já (též) budu neuctivý.“. Vytáhl zbraň a Barakata, jeho ženu a její sestru zastřelil.

Podle výpovědí jeho bývalých kolegů z automobilové opravy, odkud v hněvu odešel, tvrdí, že neustále hrál v práci počítačové hry, kde střílel jako sniper. Jeho oblíbeným snímkem byl film Volný pád, ve kterém postava frustrovaného a nezaměstnaného muže ztělesněná hercem Michaelem Douglasem začne na problémy společnosti reagovat se stále větším násilím.

Témata:  muslimové USA vražda

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy