Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změny v Izraeli? Hamás chce vyjednávat o Palestině

Situace v Gaze po izraelských náletech
Situace v Gaze po izraelských náletech
Foto: unmultimedia.org

Šéf palestinského hnutí Hamás Ismáíl Haníja dnes řekl, že v Pásmu Gazy budou pro Palestince vybudovány dvě průmyslové zóny, nové elektrické vedení a nemocnice. Projekty jsou podle Haníji součástí podmínek nejnovějšího příměří s Izraelem. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Dohodu zprostředkovanou Egyptem, Katarem a OSN, Izrael veřejně neuznal. Izrael hnutí Hamás považuje za teroristickou organizaci a odmítá s ním vést přímé rozhovory.

Haníja na brífinku pro zahraniční novináře obvinil Izrael z porušování podmínek příměří s tím, že opakovaně zmenšuje námořní pásmo kolem Pásma Gazy.

Izrael, který námořní blokádu Gazy a tvrdé střežení hranic zdůvodňuje bezpečnostními obavami, v uplynulých týdnech opakovaně zmenšil či uzavřel námořní zónu kolem Gazy v reakci na zápalné balónky vyslané z enklávy na izraelské území, píše agentura Reuters.

Haníja obvinil Izrael z nedodržování podmínek příměří a zdržování projektů, které dohoda obsahuje. Na zřízení nového elektrického vedení se podle šéfa Hamásu bude finančně podílet Katar a výsledkem má být mimo jiné vytvoření mnoha nových pracovních míst.

Palestinské frakce v Gaze jsou podle Haníji odhodlány udržet klid tím, že budou zastavovat vysílání balónků s hořlavinami na izraelské území a večerní protesty u hranice s Izraelem. "Chceme zajistit důstojný život našemu palestinskému lidu a ušetřit ho od opakované (izraelské) agrese," řekl Haníja.

Pásmo Gazy je hustě zalidněný, úzký pobřežní pás země vklíněný mezi Izrael a Egypt. Po více než desetiletí vlády Hamásu a v důsledku izraelské a egyptské blokády jsou životní podmínky většiny obyvatel neradostné. Nezaměstnanost převyšuje 50 procent, voda z vodovodu se nedá pít a elektřina funguje pouze několik hodin denně.

Hnutí Hamás ovládá Pásmo Gazy od roku 2007 a od té doby vedlo s Izraelem už tři války. Při poslední eskalaci konfliktu začátkem května střely z Gazy zabily čtyři Izraelce a odvetné izraelské nálety usmrtily 21 Palestinců, z nichž více než polovinu tvořili civilisté, píše agentura Reuters. Násilí ukončilo až příměří zprostředkované Egyptem, Katarem a OSN.

Témata:  HAMÁS Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy