Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA rozpoutaly kyberválku. Počet útoků na Írán jde do desítek milionů

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kybernetické útoky Spojených států na Írán nejsou úspěšné. Na twitteru to dnes podle agentury Reuters uvedl íránský ministr pro telekomunikace Mohammed Džavád Azarí Džahromí. Americká média o víkendu informovala, že USA v reakci na sestřelení svého dronu kyberútokem ochromily počítačové systémy íránských revolučních gard.

"Zkouší to usilovně, ale úspěšný útok nepodnikli," napsal Džahromí. Dodal, že jeho země čelí "kyberterorismu" už velmi dlouho a jen loni íránský obranný systém překazil 33 milionů počítačových útoků.

رسانه‌ها از صحت حمله سایبری ادعایی به ایران پرسیدند. باید بگویم که مدتهاست ما با تروریسم سایبری -مثل استاکس‌نت- و یکجانبه‌گرایی-مثل تحریمها- مواجهیم. نه یک حمله، بلکه در سال گذشته ۳۳میلیون حمله را با سپر دژفا خنثی کردیم. حمله موفقی از آنها صورت نگرفته، هرچند تلاشهای زیادی می‌کنند

— MJ Azari Jahromi (@azarijahromi) 24. června 2019

Podle amerických médií měl ale americký útok za následek ochromení počítačových systémů, jejichž prostřednictvím íránské revoluční gardy kontrolují zařízení na odpalování raket a řízených střel.

Američané tak údajně reagovali na sestřelení jejich bezpilotního letounu, které připisují právě revolučním gardám.

Témata:  Írán USA EuroZprávy.cz hackeři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy