Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loď neziskovky ignoruje zákaz, vypluje k Africe zachraňovat uprchlíky

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms oznámila, že vyrazí opět k břehům Afriky zachraňovat migranty, ač to její lodi letos zakázaly španělské úřady a přesto, že Itálie a Malta lodím nevládních organizací nedovolují migranty vylodit ve svých přístavech. Šéf Proactiva Open Arms Óscar Camps uvedl, že k záměru znovu vyplout ho přiměla fotografie utonulé holčičky a jejího otce na mexicko-amerických hranicích, která v těchto dnech koluje na sociálních sítích.

"Zvedáme kotvy a jedeme. Radši budeme vězni než spolupachateli," napsal na twitteru Camps a připojil k tomu fotografii 26letého muže ze Salvadoru a jeho dvouleté dcery, kteří utonuli v neděli v řece Rio Grande ve snaze dostat se ilegálně do USA.

We are back at sea.After 6 months, we are coming back to the world deadliest border. https://t.co/yxdSCf7jPi

— Open Arms ENG (@openarms_found) 27. června 2019

Loď organizace Proactiva Open Arms je nyní v neapolském přístavu v Itálii, kde aktivisté organizace diskutují s občany a vysvětlují jim své cíle. Italská justice přitom také vyšetřuje dva členy Proactiva Open Arms, Anabelu Montesovou a kapitána lodi Marka Reige kvůli podezření z napomáhání ilegální migraci záchrannými operacemi u libyjských břehů. V květnu bylo už proti nim zastaveno vyšetřování kvůli trestnému činu zločinného spolčení za účelem ilegální imigrace.

Od začátku ledna kotvila loď Proactiva Open Arms v barcelonském přístavu a tamní úřady ji nepovolily ho opustit. Jako jeden z důvodů zákazu úřady uvedly, že posádka lodi nesplnila při předchozích misích mezinárodní předpisy, které ukládají vylodit zachráněné v nejbližším bezpečném přístavu. To ale nemůže udělat řada lodí ve Středomoří, protože Itálie a Malta odmítají vpouštět do přístavů lodě nevládních organizací a snaží se tak přimět další státy EU, aby se na přijímání migrantů podílely.

V dubnu dostala loď Proactiva Open Arms od španělských úřadů povolení z Barcelony opět vyplout na moře, ovšem jen s cílem přepravy humanitárního materiálu na ostrovy do Egejského moře. Loď dostala zákaz plout do oblasti mezi Maltou, Itálií a Libyí, kde migranty dříve zachraňovala.

Španělsko loni předstihlo v migrační statistice Itálii, když na jeho území připlulo přes Středozemní moře 58.570 běženců z Afriky. Letos jich touto cestou do Španělska dorazilo 9840. Další migranti se na španělské území dostávají po souši, když přelézají bariéry z Maroka do španělských enkláv v Africe Ceuta a Melilla. Tam se jich letos dostalo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 2680 a za celý loňský rok jich tyto hranice překonalo téměř 7000.

Témata:  uprchlíci Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy