Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok ve Francii. Muž před mešitou střílel do lidí

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Dva zraněné si dnes vyžádala střelba před mešitou ve městě Brest na severozápadě Francie. Střelec z místa činu ujel, později jej policie našla mrtvého, informovala agentura AFP. Motiv činu je zatím nejasný. Francouzský ministr vnitra ale krátce po incidentu vyzval k posílení ostrahy v okolí náboženských objektů.

Střelba se před mešitou v brestské čtvrti Pontanézen ozvala krátce po 16:00 SELČ. Pachatel vypálil do davu lidí, kteří z modlitebny právě vycházeli, uvedl místní prokurátor Jean-Philippe Recappe.

Dva lidé byli zraněni, závažnost poranění prozatím není známa. Agentura AFP uvedla, že utrpěli zranění břicha a nohy, nejsou ale ohroženi na životě.

Střelec po činu nasedl do auta a z místa ujel. Policie jeho vůz zakrátko našla ve městě sousedícím s Brestem. Poblíž auta ležel předpokládaný střelec, který se podle všeho sám střelil do hlavy. Policisté se nedomnívají, že měl muž komplice, a proto pátrání ukončili.

Jaký byl motiv střelcova činu, zatím není jasné. Státní zastupitelství v Brestu je ale v kontaktu s pařížskou protiteroristickou prokuraturou.

Jedním ze zraněných je podle policie známý imám Rachid Eljay, který se proslavil svými videi na síti YouTube a v minulosti proslul i řadou kontroverzních výroků. Dětem například v minulosti tvrdil, že muslimové, kteří poslouchají hudbu, se promění v prasata či opice. Eljay se ale zároveň podporou francouzské demokracie a výzvám k účasti ve volbách znelíbil teroristické organizaci Islámský stát (IS), která v roce 2016 vyzvala věřící k jeho zabití.

Na incident ve městě v Bretani už na twitteru reagoval francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. "Vyzývám prefekty, aby posílili ostrahu náboženských míst v zemi," napsal.

Témata:  Francie střelba ve Francii policie Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy