Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová je skvělá. Trump navzdory sporům ocenil vztahy s Německem

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Americký prezident Donald Trump na dnešním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou na okraj summitu velkých světových ekonomik G20 v japonské Ósace ocenil rostoucí obchodní vztahy mezi oběma zeměmi. Informovala o tom japonská agentura Kjódó. Jiné agentury si všímají toho, že i přes spory právě třeba kvůli obchodu nebo odlišné názory na ochranu klimatu Trump šéfku německé vlády nazval "úžasnou osobou" a "skvělou přítelkyni".

Vzájemný obchod podle Trumpa již dosáhl vysoké úrovně a dodal, že tato úroveň ještě více poroste. Merkelová uvedla, že německé firmy ve Spojených státech uskutečňují velké investice, čímž se podle Kjódó snažila předejít Trumpově kritice toho, že Berlín je v obchodování s Washingtonem ve výrazném přebytku.

Am Rande des #G20-Gipfels trifft Kanzlerin #Merkel US-Präsident Donald Trump zum Gespräch. Themen waren u.a. Handel, die Lage in Westafrika und Libyen sowie Iran. @Potus #G20OsakaSummit pic.twitter.com/RPiVof02Wn

— Steffen Seibert (@RegSprecher) 28. června 2019

Trump s Merkelovou na bilaterálním jednání diskutovali rovněž o Íránu a jeho jaderném a balistickém programu, o situaci v zemích v oblasti afrického Sahelu, o podpoře ekonomických reforem na Ukrajině a o složitém obchodním vyjednávání mezi USA a Čínou.

Agentura DPA připomíná, že od Trumpova nástupu do Bílého domu jsou vztahy mezi vládami Spojených států a Německa napjaté. Trump bojuje proti vysokému německému obchodnímu přebytku vůči USA a patří také k velkým kritikům německo-ruského plynovodu Nord Stream 2.

Témata:  Donald Trump Angela Merkelová Summit G20

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy