Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romům v Česku a dalších státech došla trpělivost. Vyrazí na Brusel

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Evropští Romové se chystají 8. července demonstrovat v Bruselu proti chudobě a diskriminaci. ČTK o tom dnes informovali čeští spoluorganizátoři akce, které se mají zúčastnit tisíce Romů z České republiky, Slovenska, Maďarska, Británie, Francie, Belgie a dalších států.

Demonstranti mají před Evropským parlamentem vyjádřit nesouhlas s tím, že evropské peníze posílané do jednotlivých států na boj s chudobou se podle nich ztrácejí v soukromých kapsách. Situace desetitisíců Romů žijících v bídě se nijak nemění, tvrdí organizátoři protestu.

Romští aktivisté poukazují i na rostoucí radikalizaci společnosti a varují před rasovou nenávistí. Navrhují zřízení Romského kongresu, do kterého by byli voleni romští zástupci a zástupkyně ze všech zemí Evropské unie a který by podléhal Radě Evropy. Organizátoři se sejdou s europoslancem Tomášem Zdechovským a předají mu své požadavky.

Jednoho z hlavních organizátorů, řidiče kamionu a romského blogera Stefana Ponga, přiměla k zorganizování akce nedávná návštěva východního Slovenska. "Žijí tam tisíce rodin ve strašných podmínkách bez vody a plynu, bez odvozu komunálního odpadu. Děti si hrají mezi krysami, nemocní nemají přístup k lékařské péči. To je opravdu obraz jednadvacátého století v nejbohatší ekonomice světa?" ptá se Pongo, který žije s rodinou v Manchesteru. Přestěhovali se tam před 15 lety z České republiky kvůli rasové diskriminaci.

V Evropě podle aktivistů žije 12 milionů Romů, ale jejich politické zastoupení na lokální i evropské úrovni je minimální, zdůrazňuje další z organizátorů, bývalý policista Petr Torák.

Navrhovaná romská instituce má mít ještě další zásadní význam. "V posledních letech jsme svědky narůstající nenávisti, slovních i fyzických útoků. Politická scéna se radikalizuje. Pokud se my Romové nesjednotíme a nebudeme politicky reagovat, mohla by se opakovat nedávná historie," varuje Stefan Pongo.

"Ani dnes nejsme v mnoha zemích Evropské unie plnoprávnými občany," dodává Pongo s poukazem na pronásledování a pogromy vůči Romům v minulosti.

Témata:  romové demonstrace chudoba

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy