Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politico: Střední Evropa se z von Leyenové nemusí radovat dlouho

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Střední Evropa má radost z toho, že se do čela Evropské unie dostane proimigrační liberální dvojice obhajující práva homosexuálů.

V reakci na rozhodnutí unijních zemí, aby se novou šéfkou Evropské komise (EK) stala nynější německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová a předsedou Evropské rady belgický premiér Charles Michel, to dnes napsal portál Politico. Oslavy v zemích visegrádské čtyřky (V4), kterou tvoří Česká republika, Polsko, Slovensko a Maďarsko, zdůvodnil Politico tím, že v čele EK mohl stanout pro toto vůči Bruselu kritické uskupení někdo mnohem horší - nynější místopředseda EK Frans Timmermans. Server zároveň poznamenal, že radost ve tvářích Středoevropanů nemusí dlouho vydržet.

Timmermanse považuje Varšava s Budapeští za ryzí zosobnění bruselského šťouralství, neboť neustále upozorňoval na ohrožení právního státu v Maďarsku i Polsku. Podle portálu Politico k Timmermansovi chová nelibost i český premiér Andrej Babiš, který se do problémů s unijním právem rovněž může brzy dostat. Brusel se o Babiše zajímá v souvislosti s dotacemi a možným střetem zájmů.

Problematický by jako předseda Evropské komise byl i kandidát Evropské lidové strany Manfred Weber, kterého představitelé unijních zemí na summitu odmítli. Nepřijatelný byl Weber například pro maďarského premiéra Viktora Orbána. Důvodem je to, že evropští lidovci v březnu pozastavili členství Orbánově vládní straně Fidesz. Weber se také netajil kritikou právních poměrů v Maďarsku.

Na von der Leyenové konzervativci ze střední Evropy oceňují to, že má sedm dětí, je zbožná a v roli ministryně obrany byla šetrná. Domnívají se proto, že s ní bude možné snadněji vyjít, než by to bylo v případě Timmermanse a Webera. Orbán o německé kandidátce hovoří jako o vítězství pro region a jeho polský kolega Mateusz Morawiecki, který Timmermanse označil za krajního levičáka, zase prohlásil, že je dobrou volbou.

Politico se ale domnívá, že své nadšení by měla Varšava i Budapešť mírnit. Dosluhující předseda Evropské rady Donald Tusk totiž řekl, že Timmermans zůstává a nikam neodchází, pravděpodobně zůstane v křesle místopředsedy EK. Rovněž není zatím očividné, že by EK pod vedením von der Leyenové nějak výrazně změnila své směřování.

Server dále připomněl, že von der Leyenová měla v minulosti spory s Maďarskem i Polskem. Například v roce 2017 ocenila účastníky protestů proti polské vládní straně Právo a spravedlnost (PiS) a v roce 2015 v rozhovoru s televizí CNN označila nasazení vodních děl v Maďarsku proti běžencům snažícím se překonat hranici ze Srbska za nepřijatelné.

Ani Michel nebude pro střední Evropu podle portálu Politico bezproblémový. Loni totiž pohrozil zemím, které odmítají žadatele o azyl, což je postoj V4, že by mohly být vyloučeny ze schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol.

Témata:  Ursula von der Leyen EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy