Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA prodají Tchaj-wanu tanky a rakety. Čína bude zuřit!

Rakety Patriot, ilustrační fotografie
Rakety Patriot, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Americké ministerstvo zahraničí schválilo prodej tanků, raket a dalšího armádního vybavení Tchaj-wanu. Podle agentury Reuters o tom v pondělí informoval Pentagon. Očekává se, že proti obchodu v celkové odhadované hodnotě 2,2 miliardy dolarů (46,5 miliard korun) bude protestovat Čína, která považuje ostrovní Tchaj-wan za svou vzbouřenou provincii.

Tchajwanská armáda na základě schváleného kontraktu může získat 250 střel Stinger, 108 tanků M1A2T Abrams, obrněná vozidla Hercules, kulomety, munici a další vojenskou techniku. Pentagon uvedl, že prodej zbraní na ostrov ležící v těsné blízkosti pevninské Číny nebude znamenat změnu ve vojenské rovnováze v oblasti. K prodeji se ještě může vyjádřit Kongres, který však v drtivé většině případů nemá proti obchodům schváleným ministerstvem námitky.

Vztahy mezi Čínou a Tchaj-wanem jsou od nástupu tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen napjaté. Cchaj letos v březnu během návštěvy USA prohlásila, že její země má zájem o americké tanky, stíhačky F-16 a o další pokročilé zbraně.

Jakýkoliv prodej amerických zbraní Tchaj-wanu nese Čína vždy velice nelibě. Nynější zakázka by proto mohla dál zvýšit napětí mezi Washingtonem a Pekingem, které výrazně vzrostlo v souvislosti se vzájemnými obchodními spory.

Témata:  Tchaj-Wan USA tanky raketa

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy