Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron chce rozjet "hvězdné války". Francie bude mít ozbrojené vesmírné síly

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes oznámil brzké zřízení vojenského velitelství ozbrojených vesmírných sil. Informovala o tom agentura AFP. Podobný krok už letos ohlásily i Spojené státy. Podle Macrona vznikne samostatné velení vesmírných sil v září nejdříve v rámci letectva, později půjde o zcela autonomní novou složku armády.

Prezident v projevu k zástupcům armády na ministerstvu obrany také uvedl, že podrobnosti francouzské obranné vesmírné strategie brzy zveřejní ministryně obrany Florence Parlyová a že vláda v této souvislosti rozhodne o nových investicích.

EN DIRECT | Discours aux armées à l’Hôtel de Brienne. https://t.co/bS4qcnMhvM

— Élysée (@Elysee) 13. července 2019

Parlyová o nutnosti postavit se hrozbám, které mohou vzniknout militarizací vesmíru, už několikrát hovořila. Konkrétně to bylo například loni, kdy Francie obvinila Rusko, že se ve vesmíru pokusilo v roce 2017 zachytit vysílání francouzsko-italského satelitu Athena-Fidus, který armády obou zemí používají k zabezpečené komunikaci.

Ke zřízení samostatných amerických vesmírných ozbrojených sil dal prezident Donald Trump pokyn letos v únoru. V USA mají být po námořnictvu, námořní pěchotě, pozemních sílách, letectvu a pohraniční stráži šestou složkou armády.

Témata:  Francie Armáda Francie EuroZprávy.cz Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy