Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize kvůli Íránu graduje. Izrael a Libanon si vyhrožují zničující válkou

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: washingtonpost.com

Na pozadí krize kolem Íránu se šéf libanonského šíitského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh a izraelský premiér Benjamin Netanjahu zahrnuli novými výhrůžkami. "O víkendu jsme slyšeli Nasralláhovy chvástavé řeči o jeho útočných plánech," řekl Netanjahu podle svého úřadu. "Kdyby si Hizballáh troufl dopustit té hlouposti a zaútočit na Izrael - zasadíme jemu i Libanonu zničující vojenský úder," citovala premiéra agentura DPA.

Netanjahu tak reagoval na výroky vůdce libanonské šíitské organizace. Nasralláh v pátek prohlásil, že pokud by v regionu došlo k válce, Izrael nebude ušetřen.

"Írán je schopen bombardovat Izrael vší silou a mocí," řekl Nasralláh podle informace televize Al-Manar patřící Hizballáhu. "Bude-li Írán napaden, bude to znamenat válku v celém regionu. Když Američané pochopí, že by tato válka mohla vyhladit Izrael, ještě si to znovu promyslí."

Spor o mezinárodní jadernou dohodu s Íránem vyhrotil napětí mezi USA a Íránem a vyvolal obavy z nové války v Perském zálivu.

אם חיזבאללה יעז לעשות שטות ולתקוף את ישראל - ננחית עליו ועל לבנון מכה צבאית מוחצת. pic.twitter.com/9QPaEDqlM5

— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) 14. července 2019

Izraelská bojová letadla stále znovu bombardují cíle v sousední Sýrii. Mnohé útoky jsou podle izraelských údajů zaměřeny proti dodávkám zbraní Hizballáhu. Jeho milice jsou v občanské válce důležitým spojencem syrského prezidenta Bašára Asada a bojují na straně vládních sil. Milice financované Íránem považují Izrael za svého úhlavního nepřítele.

Během jednoměsíční libanonské války v roce 2006 vypálil Hizballáh na Izrael tisíce raket. Podle údajů izraelské armády má v současnosti Hizballáh zhruba přes 120.000 raket, což je dvakrát tolik, než v dobách války před 13 lety. Svými raketami by Hizballáh mohl zaútočit na cíle téměř na celém izraelském území.

Témata:  Benjamin Netanjahu Izrael Libanon

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy