Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gang vydával migranty za za turisty! Pomáhal jim v tom letištní policista!

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řecká policie dnes oznámila, že zneškodnila kriminální organizaci pašující migranty přes letiště na ostrově Kos do západní Evropy. Při zásahu, který byl proveden minulý týden v pátek, policisté zadrželi šest členů skupiny, včetně jejího vůdce a policisty, který zločincům pomáhal.

Šestici zatčených tvoří čtyři řečtí občané a dva cizinci, jejichž státní příslušnost policie neupřesnila. Jsou podezřelí z řady trestných činů, například z členství v kriminální organizaci, z podvodu, padělání úředních dokumentů a praní špinavých peněz.

Hlavou skupiny byl 36letý cizinec, který aktivity ostatních řídil z Atén. Členové gangu vybírali mezi migranty nejvhodnější typy k propašování dál do Evropy. Vybrané lidi upravili jako turisty a přepravili na Kos, z něhož je následně s pomocí policisty pracujícího na tamním letišti dostávali letadly do západních zemí. Policista mimo jiné obstarával falešné dokumenty a vybíral nejbezpečnější lety.

Migranti platili předem 4500 až 6000 eur (115.000 až 154.000 Kč), i když neměli záruku, že je v cíli nezadrží místní policie. Kolik lidí tato skupina propašovala celkem, není známo, vyšetřování její činnosti pokračuje. Aktivní byla minimálně od dubna loňského roku.

Témata:  uprchlíci migrace gangy Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy