Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská armáda staví přísně tajný sci-fi tým

Armáda Francie
Armáda Francie
Foto: Armée de Terre

Francouzská armáda dává dohromady tým spisovatelů žánru science-fiction, aby předvídal příští hrozby. Uvedla to dnes stanice BBC na svém webu. Vizionáři s fantazií by podle zprávy ministerstva obrany měli vymýšlet scénáře, které by vojenské stratégy a plánovače ani nenapadli. Přísně tajná práce týmu má sehrát důležitou roli v boji proti "škodlivým prvkům".

Francie se snaží inovovat své přístupy k obraně a armáda minulou neděli na slavnostní přehlídce k dobytí Bastily předvedla nejen tradiční obrněnce, ale i "létajícího muže" na futuristickém vznášedlu, anebo neobvykle vyhlížející zbraně ke zneškodňování dronů, například mikrovlnou rušičku.

Armáda také experimentuje s nasazením dálkově ovládaných robotických vozítek, které by od příštího roku měly podpořit francouzské vojáky v Mali. Prezident Emmanuel Macron v předvečer přehlídky ohlásil vytvoření velitelství vesmírných sil.

Flying human! It's incredibly awesome! Copyright by #Greengoblin ? #flyboardair https://t.co/FZ7aTvdxit

— Stuff at a Glance (@glancestuff) July 15, 2019

O zamýšleném týmu je zatím známo jen to, že by se měl skládat ze čtyř či pěti spisovatelů sci-fi a že by měl přemýšlet kreativněji než armádní štáby, hlavně pokud jde o představy, jak by teroristické organizace či cizí státy mohly použít vyspělé technologie.

BBC připomněla, že Jules Verne už roku 1865 v románu Ze Země na Měsíc poslal tříčlennou posádku na vesmírnou misi z Floridy - s jistými shodami se skutečným letem, který se uskutečnil o 104 let později. A atomovou bombu předvídal Herbert George Wells v knize Osvobozený svět (The World Set Free), která vyšla roku 1914.

Témata:  Armáda Francie Francie armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy