Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR má novou ponorku, nahání strach. Kim Čong-un provedl inspekci

Kim Čing-un
Kim Čing-un
Foto: KCNA

Severokorejský vůdce Kim Čong-un provedl inspekci nové ponorky, která má již brzy operovat u východního pobřeží KLDR. Experti podle velikosti plavidla usuzují, že by mohlo nést balistické rakety. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Kim prověřil data týkající se operačních schopností plavidla i bojové zbrojní systémy ponorky, která byla postavena pod jeho "speciálním dohledem", napsala oficiální severokorejská tisková agentura KCNA.

Two high resolution images released by KCNA of the new submarine. #NorthKorea pic.twitter.com/dcMhypnte4

— Ankit Panda (@nktpnd) July 23, 2019

Zbrojní systémy ponorky agentura KCNA podrobněji nepopsala a neuvedla ani, kdy a kde se inspekce konala. "Jedná se o důležitý prvek obrany naší země, která je z východu i ze západu obklopena mořem," prohlásil Kim.

Podle Reuters nově představené plavidlo může být důkazem toho, že severokorejský režim pokračuje ve vývoji balistických střel odpalovaných z ponorky (SLBM, submarine-launched ballistic missile).

Severní Korea disponuje desítkami ponorek, experti ale věděli doposud pouze o jedné, která je schopna nést balistické rakety. Podle analytiků nyní Severní Koreji možná přibyla další. "Je obrovská - podstatně větší než ta dosavadní, o které víme od roku 2014," uvedl spolupracovník Federace amerických vědců Ankit Panda.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se počátkem loňského roku rozhodl vydat na cestu diplomacie a KLDR od té doby neprovedla žádné jaderné zkoušky ani zkoušky mezikontinentálních raket. Minulý týden ale Severní Korea varovala, že by mohla po 20 měsících tyto testy obnovit, pokud Spojené státy a Jižní Korea uskuteční v srpnu plánované společné vojenské cvičení.

V loňském roce se šéf Bílého domu Donald Trump a severokorejský vůdce Kim na historickém prvním summitu dohodli, že budou pracovat na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Jejich druhá vrcholná schůzka letos v únoru ve Vietnamu ale skončila předčasně a bez dohody a od té doby rozhovory stagnují.

Koncem června Trump oživil diplomatické styky mezi KLDR a USA, když se potřetí, nečekaně sešel s Kimem v Pchanmundžomu v demilitarizovaném pásmu na hranicích Severní a Jižní Koreje. Podle Trumpa se oba státníci při tom domluvili na obnovení rozhovorů.

Svou první úspěšnou zkoušku balistické střely odpalované z ponorky (SLBM) Severní Korea oznámila v roce 2016. Na inspekci nové ponorky vůdce Kima doprovázel vysoký představitel Kim Čong-sik, který hrál v posledních letech podle agentury Reuters jednu z hlavních rolí v severokorejském raketovém programu. V delegaci byl také Čang Čchang-ha, předseda severokorejské Akademie národních obranných věd, která je podle zprávy amerického ministerstva financí pověřena tajným výzkumem a vývojem pokročilých zbrojních programů země, včetně raketových a pravděpodobně i jaderných zbraní.

Podle analytika H.I.Suttona, který se specializuje na ponorky, by nové severokorejské plavidlo mohlo být založené na starých sovětských ponorkách třídy Romeo, které původně KLDR získala v 70. letech od Číny. "Vsadil bych se, že jde o raketovou ponorku," prohlásil Sutton.

Témata:  Severní Korea EuroZprávy.cz Kim Čong-un

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy