Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: V Dánsku byl objeven největší poklad z vikinského období

Vikinský poklad
Vikinský poklad
Foto: Reprofoto YouTube

Kodaň - Tři amatérští archeologové objevili v Dánsku šest zlatých a jeden stříbrný náramek z vikinského období. Nález je podle odborníků převratný.

Celková hmotnost náramků, které pocházejí z období kolem roku 900 našeho letopočtu, dosahuje téměř jednoho kilogramu. Hledači - dva muži a jedna žena - s detektory kovu odhalili šperky minulý týden poblíž obce Vejen v západním Dánsku.

"Nález jednoho takového náramku by byl převratný; najít jich sedm, to už je mimořádná věc," sdělil mluvčí dánského národního muzea Peter Pentz.

Náramky mohl darovat nějaký vikinský vůdce jako odměnu svým věrným následovníkům. Pravděpodobně byly součástí pokladu, který zahrnoval také zlatý řetěz nalezený na stejném poli v roce 1911.

Témata:  Dánsko archeologie poklady

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 12:47

Kondoluje Putin, Erdogan i Hamás. Svět reaguje na smrt íránského lídra Raísího

Pákistán prohlásil pondělí za den smutku na památku íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který zahynul při havárii vrtulníku v íránské provincii Východní Azerba. Na sociálních sítích o tom informoval pákistánský premiér Šáhbáz Šaríf, který vyjádřil soustrast a solidaritu "s bratrským Íránem".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy