Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďaři zasáhli proti uprchlíkům, chtěli se dostat do EU v podvozku vlaku

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Maďarská policie dnes u přechodu Kelebia na hranici se Srbskem zadržela 35 migrantů, kteří do země přišli nelegálně. Migranti se schovávali ve vagónu a podvozku srbského nákladního vlaku a podle úřadů u sebe neměli žádné platné doklady. Maďarská policie oznámila, že je vrátila zpět k hraničnímu plotu, informovala agentura MTI. Osmnáct migrantů prohlásilo, že jsou z Íránu, 14 z Afghánistánu a tři z Iráku.

Evropská komise poslala tento měsíc Maďarsko k unijnímu soudu kvůli zákonu, který kriminalizuje aktivity zaměřené na pomoc žadatelům o azyl a který omezuje právo žádat o azyl.

V tiskovém prohlášení EK rovněž oznámila, že dopisem oficiálně upozornila maďarskou vládu na své výhrady vůči tomu, že maďarské úřady neposkytují stravu osobám čekajícím na vyhoštění v tranzitních zónách na hranicích se Srbskem.

Podobou maďarských azylových zákonů se Evropská komise začala zabývat už v roce 2015. Maďarský premiér Viktor Orbán se v migrační krizi po roce 2014 zasazoval o co nejtvrdší řešení bránící přílivu migrantů do země, která vyvolala opakovanou kritiku.

Témata:  uprchlíci Maďarsko Srbsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy