Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI: Střelec z El Pasa nebyl členem organizované skupiny

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Střelec z amerického El Pasa, který v sobotu v obchodním centru zastřelil 20 lidí a dalších více než 20 jich zranil, nejspíš nebyl součástí organizované skupiny plánující další útoky. Vyplývá to z dosud zjištěných zpravodajských informací. Na tiskové konferenci o tom informovala agentka americké FBI Jeanette Harperová.

Podezřelým ze střelby v nákupním centru, v němž bylo v té době asi 3000 lidí, je běloch Patrick Crusius (21). Už krátce po činu ho policie zatkla. Crusius pochází z předměstí Dallasu, což je asi deset hodin cesty do El Pasa. Vyšetřovatelé se nyní zaměřují mimo jiné na zjišťování informací o střelci právě z okolí Dallasu a San Antonia, uvedla agentka Harperová.

Vyzvala v této souvislosti obyvatele, aby na stránky FBI nahráli jakékoli snímky či videozáznamy z okamžiku střelby nebo i záběry, které nějak souvisejí s pachatelovým pohybem před činem.

Thank you @tedcruz for condemning this act of white supremacy terrorism & anti-Latino hatred. Next step: Hold 45 accountable for his demonization of immigrants and refusal to condemn white supremacy. You do realize that’s where this hatred is finding refuge, right?#ElPaso pic.twitter.com/nz2ECfXk73

— Qasim Rashid, Esq. (@QasimRashid) August 4, 2019

Většina obětí se nacházela uvnitř obchodního domu. Do nedělního večera se podařilo dostat z místa činu všechna těla, uvedl policista z El Pasa Robert Gomez. Jména obětí zatím nebyla zveřejněna, nejdříve budou kontaktováni jejich příbuzní.

Jak Gomez řekl, police zatím neví, kolik přesně střel pachatel vypálil ani proč s útokem přestal. "Zatím nemáme k dispozici informaci týkající se toho, co ho přimělo střelbu zastavit," dodal policista.

Motiv útoku není znám a předmětem vyšetřování je možný rasistický či protimigrantský podtext. Před střelbou v El Pasu se totiž na sociálních sítích objevil manifest, jehož autor hovoří o nutnosti reagovat na "hispánskou invazi do Texasu" a vyjadřuje podporu masakru ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, kde australský bělošský pravicový extremista zabil v březnu 51 lidí. Policie prověřuje, zda manifest sepsal Crusius.

Témata:  USA FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) střelba v hypermarketu v El Pasu Patrick Crusius

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy