Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko hlásí výbuch sopky, úřady varují před narůstajícím nebezpečím

Sopka, mrak popílku
Sopka, mrak popílku
Foto: Reprofoto internet

Japonská sopka Asama, která leží zhruba 150 kilometrů západně od Tokia, dnes vybuchla. Japonský meteorologický ústav proto vydal varování, aby se místní obyvatelé k vulkánu nepřibližovali, uvedla agentura Reuters. Informace o případných škodách zatím nejsou známy.

V souvislosti s erupcí, která nastala kolem 22:00 místního času (15:00 SELČ), meteorologický ústav zvýšil stupeň ohrožení na třetí na pětistupňové škále.

Asama, která je vysoká 2568 metrů, se naposledy probudila v roce 2009. Popílek se tehdy dostal do výšky dvou kilometrů a kamení létalo až do vzdálenosti jednoho kilometru od kráteru. V roce 1947 vyvržené kameny usmrtily na svahu sopky 11 horolezců. Poslední velká erupce byla zaznamenána v roce 1783.

Na japonském souostroví je 108 aktivních sopek. Ostrovy leží v takzvaném tichomořském ohňovém prstenci, což je řetězec sopek a zlomových linií, které ohraničují Tichý oceán.

Témata:  Japonsko sopky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy