Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté dostali tvrdý úder. Syrská armáda zabila téměř dvě stovky teroristů

Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Syrská armáda zasadila tvrdý úder džihádistům z Islámského státu. Na severu Sýrie v provincii Aleppo (Halab), kde zuří nejtvrdší boje, bylo zabito přes 170 teroristů. Vojáci zlikvidovali i jejich 5 tanků a více než tři desítky dalších vozidel. Ofenziva nepolevuje i díky vzdušné podpoře ruských stíhaček.

Otevřené boje u severosyrského města Aleppo nepolevují ani po čtyřdenní ofenzivě. Ztráty jsou na obou stranách. Syrská armáda už obsadila část severosyrské provincie. Území ovládané radikály se tak zmenšuje.

Svůj podíl na tom mají ruské vzdušné síly. Ruskou základnu v Sýrii navštívil kvůli dalšímu postupu i ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

"Přijel jsem osobně zjistit situaci, abych mohl prezidentovi Putinovi podat zprávu a učinit další rozhodnutí," řekl po příletu do Sýrie ministr obrany Šojgu.

Vládní jednotky a ruské stíhačky svoji pozornost teď zaměří na město Rakká, baštu islámského státu. Nejdřív je potřeba dobýt město Tabka, které je považováno za důležitý dopravní uzel. Získat Tabku znamená odříznout islamisty od zásobovací trasy ze západu.

K výraznému obratu v Sýrii by mohlo přispět i to, že Spojené státy americké a Rusko spolu opět komunikují. Mocnosti se dohodly na koordinaci vojenských operací a náletů na pozice džihádistů.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Islámský stát

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:47

Zradikalizovaný mladík pobodal muže v Perthu, australská policie ho zastřelila

Podle policie a premiéra Západní Austrálie byl šestnáctiletý radikalizovaný chlapec zastřelen policií poté, co v neděli na veřejnosti zaútočil nožem na jednu osobu. Tuto událost informovaly agentury AFP a Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy