Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská lež prozrazena. Zemi usvědčil pořádný trapas

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva - Rusko zřejmě bude mít vážný problém. Používá totiž v Sýrii zakázanou kazetovou munici, což je sice věc obecně známá, země to ale doposud popírala. Tamní státní televize ale omylem dokázala, že Kreml jednoduše lže.

Ruská televizní stanice RT ve své reportáži ukázala záběr, který zachycuje ruský letoun na základně v Sýrii s kazetovou municí pod křídlem. Ta je přitom zakázaná a Kreml dosud její používání striktně popíral.

Reportáž o návštěvě ruského ministra obrany Sergeje Šojgu v Sýrii se tak zvrhla v něco úplně jiného. Ruský bojový letoun s kazetovými bombami zaujal celý svět a chytili se jí zejména blogeři, kteří na ni upozornili  informace o ní rozšířili do celého světa.

Stanice RT si chybu uvědomila a snažila se ji napravit tak, že inkriminovanou pasáž vystřihla, avšak příliš pozdě. Video už se rozšířilo internetem a postaralo se o pořádný rozruch.

Zdroj: LiveLeak.com    

 

Používání kazetové munice je v řadě zemí zakázáno. Její nasazení reguluje Úmluva o zákazu kazetové munice z roku 2008, kterou podepsalo 118 států světa, vyjma Ruska nebo Spojených států. 

Témata:  Rusko ruské angažmá v Sýrii Ruská armáda

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy