Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollywoodské celebrity a uprchlická krize: Jak o migrantech mluví Ben Stiller nebo Cate Blanchett?

Oscary šestkrát nominovaná dobová romance Carol s Cate Blanchettovou a Rooney Maraovou.
Oscary šestkrát nominovaná dobová romance Carol s Cate Blanchettovou a Rooney Maraovou.
Foto: 4press.cz

New York - Sociální sítě zažívají uprchlický boom. V rámci kampaně #WithRefugees (s uprchlíky, pozn. red.) se zapojují do podpory migrantů desetitisíce lidí po celém světě včetně několika desítek známých celebrit, mezi kterými nechybí například Scarlett Johansson nebo Ben Stiller.

Tinalbarka má 16 let a pochází z Mali. Nepokoje v zemi ji i její rodiče donutily uprchnout do Mauritánie, kde nyní žije v uprchlickém táboře a sní o tom, že se jí podaří dokončit studium a najít si práci. 

Čtyřicetiletá Irene žila na Pobřeží slonoviny, odkud musela utéct do Libérie. Ve chvíli, kdy se doma připravovala do práce, jí zavolali z kanceláře jejího otce, že k nim vtrhli rebelové a otce zabili. Dalších pět rebelů přišlo i do jejího domu a znásilnilo ji, pak postřelili do zad a utekli pryč. Byla v sedmém měsíci těhotenství.

Tinalbarka wants to be a lawyer. Stand with her https://t.co/9ec5ZgCrHr #WithRefugees. pic.twitter.com/z4a333A8gu

— UN Foundation (@unfoundation) 20. června 2016

 

Bývalá módní návrhářka Wafa Tabra (33) byla také nucena uprchnout. Její manžel opustil Sýrii před 11 měsíci, později ho následovala i Wafa a jejich tři děti. Škola, do které chodili, byla zničena, přátelé zabiti, její bratr zemřel při bombardování. "Žili jsme v neustálém strachu. Zůstat v Sýrii bylo příliš nebezpečné. Možná jsem to mohla vydržet, ale děti ne."

To jsou jen některé ze statisíců příběhů, které si s sebou nesou migranti putující do Evropy. Upozornila na ně iniciativa #WithRefugees při příležitosti Světového dne uprchlíků. Ten se každoročně připomíná 20. června a zavedlo ho ještě v roce 2000 Valné shromáždění OSN.

Cílem iniciativy je poukázat na podmínky, ve kterých uprchlíci žijí, a problémy, se kterými se dennodenně setkávají. Ostatně i tento den si klade za úkol zvyšovat povědomí veřejnosti o problematice uprchlíků.

Kromě obrovského množství lidí se do iniciativy zapojily i slavné hvězdy šoubyznysu. Cate Blanchett, Hellen Mirren, Will Ferrell, Scarlett Johansson, Ben Stiller a řada dalších se společně postavili za migranty ve videu "Stojíme za uprchlíky, prosím, stůjte za nimi s námi," vyzvali veřejnost k angažmá v kampani #WithRefugees.

"Nacházíme se uprostřed katastrofální krize přesídlování, která už rozvrátila miliony nevinných rodin. Viděli jsme už příliš mnoho lidí přicházejících o život při pokusu dostat se do bezpečí," uvedla herečka Cate Blanchett, která se ve videu objevila po boku dalších slavných hvězd a generálního tajemníka OSN Pana Ki-muna.

Témata:  uprchlíci OSN (Organizace spojených národů) Cate Blanchett

Aktuálně se děje

17. května 2024 14:04

Slovenský premiér Robert Fico podstoupil další operaci

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) absolvoval v pátek chirurgický zákrok. Jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný. Informovaly o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Směr-SD) a ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy